Публикация

240 варненки се прегледаха безплатно при онкогинеколог


Близо половината от прегледаните жени в рамките на Месеца на отворените врати в Клиниката по онкогинекология към варненската МБАЛ „Св. Анна” са с диагноза.

Специалисти консултираха безплатно и без направление през целия април и началото на май.

„Установихме проблеми при 102 от 240 прегледани жени”, съобщи началникът на клиниката доц. Явор Корновски.

Той посочи, че за месец лекарите са оперирали 24 от преминалите пациентки, а на други 38 тепърва им предстои интервенция. При седем от жените се е наложило да бъде отстранена матката, като при някои - и съседните органи и тъкани.

Там, където е било възможно, хирурзите са приложили безкръвни операции.

При 31 пациентки е установен незначителен проблем, който се лекува с медикаменти и гелове, а 10 са били подложени на кюретаж, който освен диагностичен, има и терапевтичен ефект.

Най-честата диагноза е възпаление на органите, което води както до дискомфорт, така и до последици като стерилитет или сериозна операция.

При 18 от жените са установени кисти или друга патология на тръбите и яйчниците. При други девет - миома на матката. При 9 пациентки са открити ранички на маточната шийка.

Причините за лошите резултати според доц. Явор Корновски е, че жените не ходят редовно на прегледи.

Това дава повод на специалистите от болницата да продължат с безплатните консултации, които ще се провеждат всяка седмица в лечебното заведение.

„Определено има нужда не само от ден, а от постоянен безплатен достъп, тъй като част от жените, които дойдоха при нас в рамките на кампанията, са имали симптоми, но не са потърсили лекар”, каза още доц. Явор Корновски.

Той допълни, че най-вероятно ще бъдат организирани и тематични инициативи за профилактика на определени гинекологични заболявания. Това е начин не само да се обхванат пациентките, които не ходят редовно на преглед, но и да се популяризират различните състояния.

Коментари