Публикация

Д-р Даниела Ватева: Не бъркайте инфаркта с настинка

„Всяка година сме свидетели поне на един инфаркт, който е бил маскиран като вирусно заболяване, а болният се е самолекувал и не е потърсил навреме адекватна помощ.“- казва д-р Ватева, кардиолог от Аджибадем Сити Клиник Бургас


В сезона на грипа и вирусните инфекции мнозина пациенти  при болка в гърдите, стягане зад гръдната кост, задух, суха кашлица, изпотяване и втрисане посягат веднага към  противогрипните средства.  Опасното в случая е това, че за кратко болежките могат бъдат повлияни от антивирусните препарати, а болните не обръщат внимание и не се консултират с кардиолог, защото оплакванията според тях са в графа „настинка”- казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Даниела Ватева.

 

„Всяка година сме свидетели поне на един инфаркт, който е бил маскиран като вирусно заболяване, а болният се е самолекувал и не е потърсил навреме адекватна помощ.“-допълва  тя.

 

А вниманието на пациента трябва да се насочи веднага към сърдечен проблем, особено ако гореспоменатата симптоматика се проявява при излизане от топло на студено и при физическо усилие. Това е сигнал, че нещо сериозно се случва и е предвестник на инфаркт. При ниски външни температури се получава спазъм на кръвоносните съдове, който предизвиква повишаването на стойностите на кръвното налягане при пациенти с хипертония и исхемична болест на сърцето. Най-застрашени са страдащите от високо кръвно, захарен диабет, както и тези, които все още не знаят, че имат тези заболявания. 

 

В рисковата група са също пациенти около и над 50 години, които са пушачи, имат  затлъстяване, повишен холестерол и фамилна обремененост. При такива пациенти задължително трябва да бъдат проведени допълнителни изследвания, когато съобщават оплакванията си.„Не подценявайте настинката”- апелира д-р Ватева.

 

Болните се заблуждават в симптомите и ги оприличават на простуда, а всъщност те са сигнал за наличие на исхемична болест на сърцето.

 

Кашлянето и хриповете са начин организмът да засили кръвообращението, а ако чувствате слабост и ви избива студена пот, не мислете че с разтривка и чай ще ви мине- съветва тя.
 
Болката в областта на стомаха и гаденето, стягането в гърдите и зад гръдната кост, умората и задухът, изпотяването могат за кратко да бъдат облекчени от лекарствата в домашната аптечка, което съвсем да заблуди застрашения от сърдечен инцидент болен, затова не се самоуспокоявайте, а потърсете бързо мнението на специалист кардиолог- съветва д-р Ватева.

Коментари

Петър  Галев
23 яну 2018 15:32

Много е права д-р Ватева да поставя този проблем. Още повече, при част от пациентите с инфаркт се повишава и телесната температура, което допълнително може да ги заблуди, че имат "настинка". Затова е по-добре "един излишен" преглед при кардиолог, отколкото изпуснат шанс. Разбира се, и личният лекар може да се ориентира на базата на клиничното състояние, ЕКГ и лабораторни резултати от съответните ензими. А при съмнение - да насочи пациента към спешно отделение, което има връзка с инвазивна кардиология. Всъщност основният проблем не е дали лекар ще разпознае инфаркта, а в това, че пациентите и техните близки понякога се бавят в търсенето на каквато и да е медицинска помощ.

Анонимен
19 яну 2018 14:46

а личният лекар дали ще даде направление за кардиолог при тези симптоми?

Задачата на ОПЛ е не да раздава направления за да разкара пациента от кабинета си, а да разпознава тези състояния. Той трябва да насочи пациента НЕЗАБАВНО към специализирана клиника, където ще бъде оказано нужното лечение. Моля ви хора не превръщайте своите лични лекари в администратори, които удовлетворяват прищевките ви!

Лошото Д-р Зафиров е когато лекаря не разпознае тези състояния, когато за човек с инфаркт, диабет и инсулт се извика три пъти линейка и двата пъти ти кажат, че е вирусна инфекция, а на третия сърдечна недостатъчност и искат да те вземат в кардиология без достатъчна апаратура и ресурс...когато не искат да те пратят в по-голям град, когато семейството си плати линейка до Пловдив и се окаже че имаш белодробна емболия..тогава се питам аз как без адекватен преглед преценят настинка ли е инфекция ли е, по-страшно ли е?