Публикация

Д-р Даниела Ватева: Не бъркайте инфаркта с настинка

„Всяка година сме свидетели поне на един инфаркт, който е бил маскиран като вирусно заболяване, а болният се е самолекувал и не е потърсил навреме адекватна помощ.“- казва д-р Ватева, кардиолог от Аджибадем Сити Клиник Бургас


В сезона на грипа и вирусните инфекции мнозина пациенти  при болка в гърдите, стягане зад гръдната кост, задух, суха кашлица, изпотяване и втрисане посягат веднага към  противогрипните средства.  Опасното в случая е това, че за кратко болежките могат бъдат повлияни от антивирусните препарати, а болните не обръщат внимание и не се консултират с кардиолог, защото оплакванията според тях са в графа „настинка”- казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас д-р Даниела Ватева.

 

„Всяка година сме свидетели поне на един инфаркт, който е бил маскиран като вирусно заболяване, а болният се е самолекувал и не е потърсил навреме адекватна помощ.“-допълва  тя.

 

А вниманието на пациента трябва да се насочи веднага към сърдечен проблем, особено ако гореспоменатата симптоматика се проявява при излизане от топло на студено и при физическо усилие. Това е сигнал, че нещо сериозно се случва и е предвестник на инфаркт. При ниски външни температури се получава спазъм на кръвоносните съдове, който предизвиква повишаването на стойностите на кръвното налягане при пациенти с хипертония и исхемична болест на сърцето. Най-застрашени са страдащите от високо кръвно, захарен диабет, както и тези, които все още не знаят, че имат тези заболявания. 

 

В рисковата група са също пациенти около и над 50 години, които са пушачи, имат  затлъстяване, повишен холестерол и фамилна обремененост. При такива пациенти задължително трябва да бъдат проведени допълнителни изследвания, когато съобщават оплакванията си.„Не подценявайте настинката”- апелира д-р Ватева.

 

Болните се заблуждават в симптомите и ги оприличават на простуда, а всъщност те са сигнал за наличие на исхемична болест на сърцето.

 

Кашлянето и хриповете са начин организмът да засили кръвообращението, а ако чувствате слабост и ви избива студена пот, не мислете че с разтривка и чай ще ви мине- съветва тя.
 
Болката в областта на стомаха и гаденето, стягането в гърдите и зад гръдната кост, умората и задухът, изпотяването могат за кратко да бъдат облекчени от лекарствата в домашната аптечка, което съвсем да заблуди застрашения от сърдечен инцидент болен, затова не се самоуспокоявайте, а потърсете бързо мнението на специалист кардиолог- съветва д-р Ватева.

Коментари