Публикация

Лекоатлетката Фатме Исмаил – от диагноза „ретинопатия на недоносеното“ до параолимпийски шампион

Лекоатлетката Фатме Исмаил – от диагноза „ретинопатия на недоносеното“ до параолимпийски шампион

На снимката: Параолимпийската шампионка Фатме Исмаил подарява три от своите медали на доц. Борислав Дъбов, д-р Таня Иванова и д-р Гергана Миланова при контролен преглед в Очна болница „Бургас”


            Днес Фатме Исмаил е на 20 години, извоювала е над 80 медала от състезания и първенства по лека атлетика за параолимпийци и е устремена към покоряването на нови върхове. Едва ли са очаквали тези успехи родителите й, които малко след раждането на Фатме чуват тежката диагноза „ретинопатия на недоносеното“, която засяга съдовете на ретината на окото и в краен стадий води до пълна загуба на зрението. Съдбата среща семейството с доц. д-р Борислав Дъбов, един от водещите витреоретинални хирурзи у нас, консултант в Очна болница „Бургас“. Едва на няколко годинки малката Фатме претърпява операция след частично отлепване на ретината. След сложната оперативна интервенция, извършена от доц. Дъбов, той съветва родителите занапред дъщеря им да избягва физически усилия, натоварване, а също и спортни дейности. В училището за деца с нарушено зрение, обаче, учителите откриват, че Фатме с лекота се справя с физическите задачи и постига забележителни резултати в бягането. Това забелязва и Илия Лалов, председател на Българската параолимпийска асоциация, както и треньорът на Фатме - проф. Стефан Стойков, за които момичето говори с голяма благодарност. По-късно състезанията в училище, се допълват от национални и международни първенства, в които Фатме печели медал след медал. Тя тренира лека атлетика и има постижения в бягането на 100м, тласкане на гюле, хвърляне на копие, както и в ски състезанията. Едни от безспорните й успехи са двата й медала от Европейското първенство по лека атлетика за параолимпийци в Хърватия през 2016г. и участието й в Световното първенство в Сеул през 2015г.

            Днес Фатме се чувства много добре. Тя посещава Очна болница „Бургас” два пъти в годината за контролни прегледи, където зрението й следят доц. Дъбов и д-р Таня Иванова. Нейните постижения в спорта свидетелстват не само за професионалната лекарска намеса и добра оперативна дейност в миналото, но най-вече за високия дух, силата на характера и любовта на младото момиче към спорта – качества, които затрудненото зрение не може да пречупи.

            „Доц. Дъбов е причината аз да мога да виждам” – споделя шампионката. „Нямаме думи да опишем колко сме му благодарни за всичко, което направи за дъщеря ни” – допълват родителите на Фатме.

Коментари