Публикация

Изолиран е нов грипен щам у нас – „Виктория“

Изолиран е нов грипен щам у нас – „Виктория“

Вече има епидемично разпространение на грипa, смята проф. Тодор Кантарджиев


Националната референтна лаборатория е доказала вчера в четири проби от четирима тежко болни пациенти от област Сливен нов грипен щам от група „Б“  - „Виктория“. 

 

Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред БНТ.

 

От думите му стана ясно, че областите със завишена заболеваемост засега са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас.
 

От около 300 изследвани проби в последните седмици имаме 100 положителни за грип резултата, което говори за епидемично разпространение на вируса в българското общество. Изненадващо е, че 84% са група „Б“, изтъкна проф. Кантарджиев.

 

Той поясни, че при щамовете от група „Б“ има риск от засягане на централната нервна система. Именно от такова усложнение преди дни е починал 71-годишен мъж от крайдунавски град.

 

Трябва да се следи бурното начало на грипа и да се търси медицинска помощ“, посочи проф. Кантарджиев, като уточни, че първите прояви на заболяването - например висока температура, не бива да се пренебрегват.

 

Специалистът призова директорите на болници да имат готовност за приемане на много пациенти, особено в неврологичните, спешните, вътрешните, белодробните и отделенията за интензивни грижи.

 

Най-честите усложнения на грипа са тези на дихателната система. Това са пневмониите след грипа. Голямата смъртност и тежкото натоварване на системата на здравеопазването са от усложненията на грипа, изтъкна директорът на НЦЗПБ.

 

Той допълни, че грипът отслабва имунната система и води до обостряне на хроничните болести.
 

Коментари