Публикация

УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитана от родилките

УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитана от родилките

Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от бъдещите майки.


Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от бъдещите майки. Градът ни се откроява от общата тенденция на демографски срив, броят на ражданията е относително стабилен и вярвам, че скоро ще я обърнем, съобщи днес д-р Антонио Душепеев, началник „Родилно отделение“ в УМБАЛ Бургас.

 

Днес в болницата бе отбелязан Денят на родилната помощ – Бабинден. Свидетели на ритуала станаха десетки млади майки с бебета. Те бяха дошли, за да засвидетелстват своето уважение към лекарите и акушерките. Старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева изми ръцете на „бабата“ – д-р Антонио Душепеев, с пожеланието както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата.

 

Новородените в УМБАЛ Бургас за миналата година  са 1620, като двойките близнаци са повече в сравнение с предходната година.  Продължава и тенденцията момчетата да бъдат повече от момичетата. От началото на 2018 г. УМБАЛ Бургас регистрира 100 раждания. Над 70% от бебетата идват на бял свят по естествен начин. Секциото се прави само в краен случай по медицински показания, което е световен златен стандарт в акушерството и гинекологията. Повод за гордост е и фактът, че от откриването си до момента Звеното за асистирана репродукция регистрира 90 раждания на бебета, заченати с помощта на специалистите от звеното.

 

На тържеството днес присъства вицепремиерът с ресор „Здравеопазване“ Валери Симеонов, зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Георги Колев, народните представители Валентин Касабов и Христиан Митев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметът  по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, ръководството на РЗИ Бургас в лицето на д-р Георги Паздеров и д-р Вергиния Цанова, изпълнителният  директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, много лекари, медицински сестри и акушерки.

 

„Бих искал цялото общество да засвидетелства нужното уважение към Вашата важна и отговорна професия, която често остава подценявана“, обърна се към лекарите и акушерките вицепремиерът Валери Симеонов.

 

Д-р Антонио Душепеев показа на гостите отделенията, в които идват на бял свят повечето бургаски новородени. Той изрази желание, че всички те ще съдействат да се случи дългоочакваният  ремонт на отделението, да бъдат обновени родилните легла и апаратурата. За ремонта има изготвен проект, който е подаден в Министерството на здравеопазването.

Коментари

Анонимен
3 фев 2018 11:30

Изтрито от администратор на CredoWeb