Публикация

Празникът на родилната помощ отбелязаха в УМБАЛ-Канев

Празникът на родилната помощ отбелязаха в УМБАЛ-Канев

В  Акушеро-гинекологичният комплекс в Русе  през 2017 година са проплакали 1418 бебета


                                                                       

          В  Акушеро–гинекологиченият комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2017 година са проплакали 1418  бебета или  със 139 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България.

        АГ-комплексът разполага със структури „Родилно”,  „Гинекология”, „Патологична бременност”, Отделение „Неонатология” и обособена структура за клинични дейности - Анестезия  и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията към отделение „ Анестезиология и интензивно лечение ”.

         АГ-комплексът е клинична база за обучение на лекари-специализанти по „Акушерство и гинекология” и за обучение на студенти от специалност „Акушерка” от Факултет „Обществено здраве и здравни грижи” на РУ „Ангел Кънчев”, като нивото на подготовка е такова, че завършвайки своето обучение те могат да започнат работа като равностойни членове на екипите ни.

         През  2017 година  са родени 757 момченца и 661 момиченца, 30 двойки близнаци. Перинаталната детската смъртност е 9,16 промила -13 починали новородени.

         Броят на преминалите пациентки в структура Родилно е 2 203, като 6 от тях са чужди граждани.

         През 2017 год. 11 татковци и баби са се възползвали от услугата, която предлагаме - присъствие по време на раждане на своите деца.

         Увеличава се броят на  семейните двойки, които  се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца в сравнение с 2016 г.

         През изтеклата година продължи работата във форматите за предродилна подготовка „Отворени врати” и „ Училище за родители”, в които са участвали 527 бъдещи майки и татковци. Особен интерес има към семинарните занятия с практическа насоченост. Целта на обучението е да се постигне правилна информираност около темите за раждането, кърменето и отглеждането на дете.

АГ-комплекс разполага с инструктури по кърмене, които са в помощ на родилките в първите часове след раждането.

      В структура „Патологична бременност”,  се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Броят на преминалите пациентки през 2017 год. е 677 .

       В структура „Гинекология” оперативната дейност обхваща различните видове уро-гинекологични заболявания - слингове и пролифт, лапаро-ендоскопски и хистерорезектоскопски операции и всички видове онкологични заболявания - на матката, на шийката на матката и на яйчниците. Броят на преминали пациентки е 1844.

      Обособената структура за клинични дейности - Анестезия  и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Броят на преминалите пациентки е 1104. Осъществява се пред анестезиологична консултация на пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането. 

        Отделение ”Неонатология” е със статут на между областен център – ІІІ-то ниво от медицинските стандарти в РБ. Отделението приема новородени от Русенска област и градовете  Тутракан, Разград, Бяла. Приетите  новородени са 1690, в т.ч. от други болници - 21 бр.. През изтеклата година бебето рекордьор с най-високо тегло е 5,000 кг. И се казва Дениз, а с най-ниско тегло  преживяло новородено е 490 гр. И се казва Мирай.

        Статутът на между областен център, води до приемане на цялата патология на новороденото от изброените градове.

В Акушеро–гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Канев” АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Чудесните битови условия, които имаме дават възможност на всяка една бременна, родилка или оперирана жена да се възползва от самостоятелна  VIP – стая.

        Въпреки недостига на кадри в България, тук нямаме дeфицит на акушер-гинеколози, неонатолози, акушерки и медицински сестри, като не малка част от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри.

        В заключение трябва да кажем , че отделение АГ при УМБАЛ “Канев“ АД е единственото с ІІІ-то ниво между Варна и Плевен и приема всички тежки и спешни случаи в АГ от градовете и болниците в региона – Разград, Тутракан, Бяла, Силистра и болница „Медика”.

 

 

        По случай празника на родилната помощ искам да поздравя всички акушер-гинеколози, неонатолози, анестезиолози, акушерки, медицински сестри и санитари работещи във всички звена на АГ комплекса, като им пожелая преди всичко да са здрави, щастливи и да се радват на живота, който е най ценният подарък. Нека в домовете и в сърцата им да има много любов и топлина!

                                         

Честит празник !

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Прекрасни сте!Бъдете здрави!????