Публикация

6 начина за подобряване на кръвообращението в студеното време

Американските специалисти сочат няколко начина, които ще помогнат на кръвта ви да циркулира по-активно и съответно да понесете по-лесно зимата


 

1. Носете свободни дрехи

Откажете се от прилепналите по тялото дрехи. Свободните облекла по-добре съхраняват топлината, защото се образува допълнително въздушно пространство, което служи като бариера срещу студения въздух. 

2. Консумирайте пикантни храни

Кръвообращението се подобрява от лютивата храна, защото тя разширява кръвоносните съдове. При хапването на пикантни продукти температурата на тялото  се повишава. Освен това червените люти чушки съдържат витамините А и С, които укрепват артериите и кръвоносните съдове.

3. Кажете не на цигарите, кафето и алкохола

 През зимният сезон е препоръчително да се откажем от никотина, кофеина и алкохола, съветват специалистите. Тези вещества карат кръвоносните съдове да се свиват, което влошава циркулацията на кръвта в студените ръце и крака. Алкохолът, който грешно се смята за затоплящо средство, създава лъжливо усещане за топлина.  

4. Консумирайте редовно риба и листни зеленчуци

Това са продукти, които подобряват кръвообращението. Листните зеленчуци и червеното месо съдържат много желязо, което също подобрява циркулацията на кръвта.

 

Как да се предпазим от измръзване и как се лекува хипотермия

 

5. Пийте повече вода

За разлика от лятото, през зимата обезводняването е по-малко забележимо и може да не усетите жаждата, но е много важно да се поддържа водният баланс на организма, защото той директно влияе върху регулирането на температурата на тялото и кръвообращението. Горещите напитки и особено чаят не само ще утолят чувството на жажда, но и ще ви стоплят.

6. Движете се и други физически активности

Всяко движение на тялото помага да се усили кръвообращението. Ако усетите, че ръцете и краката ви са измръзнали, просто ги разтрийте. Това ще отправи кръвта към тях и ще ги стопли.

 

източник: jivotatdnes.bg

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари

Точно на време в този зимен сезон