Публикация

Грипните вируси се разпространяват при дишане, не само при кашлица и кихане

Грипните вируси се разпространяват при дишане, не само при кашлица и кихане

Почти половината от преносимите по въздух частици около болния съдържат грипния вирус


Грипните вируси могат да се разпространяват и при самото вдишване и издишване на болния в стаята, дори когато той не киха и не кашля, установиха изследователи. 


Досега се смяташе, че хората се заразяват с грипен вирус при докосване на замърсени повърхности или като вдишват капчици, изхвърлени при кашляне или кихане от болния.
Ново изследване, проведено от Университета на Мериленд, САЩ, обаче установява, че въздухът в дадено помещение може да се зарази с грипни вируси и без болният да кашля или киха, съобщава изданието WebMD. 

 
Как протича изследването?


В проучването изследователите анализирали издишвания въздух около 142 пациенти, болни от грип.


„Установихме, че болните от грип заразяват въздуха около тях само като дишат, без да кихат или да кашлят“, обяснява авторът на изследването д-р Доналд Милтън, професор по екологично здраве в Университета на Мериленд.


Хората, които са болни от грип, създават инфекциозни аерозоли (малки капчици, които остават във въздуха дълго време) дори когато не кашлят, особено през първите дни на заболяването. Така че когато хората се разболеят от грип, те трябва да си отидат вкъщи, а не да стоят в офиса и да заразяват другите хора, обяснява специалистът. 


Данните от изследването показват, че почти половината (48 процента) от преносимите по въздух частици около болния от грип, който не кашля и не киха, съдържат грипния вирус, показват данните от изследването. Нещо повече, когато пациентите наистина кихат,  процентът на вируси в пробите с въздушни частици не се увеличава значително. 


Какви мерки да вземем?


Разбира се, някои конкретни стъпки като почистване на повърхностите, миене на ръцете постоянно и избягване на контакт с хора, които кашлят, все пак може да намалят опасността да се разболеете от грип, смятат специалистите. 

 


Ако обаче болен разпространява грипния вирус чрез дишането си, дори тези превантивни мерки няма да ви предоставят пълна защита от грипа. „Това означава, че ако сте имали лошия късмет да се заразите от грип, стоенето вкъщи и избягването на обществени места може наистина да се окаже съществено по отношение на околните“, обяснява Шерил Ерман, декан на Колежа по инженерство в Университета на Сан Хосе, Калифорния. 


Изследователите смятат, че данните от изследването им може да помогнат да се разработят по-добри превантивни мерки за защита на общественото здраве. Например, може да се направят подобрения в работата на вентилационните системи на места като офиси, класни стаи и вагони на метрото, за да се намали риска от разпространение на грипа.


Данните от изследването бяха публикувани на 18 януари в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

Коментари