Публикация

Как антиоксидантите връщат баланса в метаболизма

Свободните радикали се образуват и в организма, но при грешки в начина на живот може да вземат превес


Доц. д-р Светослав Ханджиев

 

Доц. д-р Светослав Ханджиев е сред водещите диетолози в страната, член на Европейската академия на науките по хранене (ЕАNS), президент на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев“ (BASORD). 

 

През последните години оксидативният стрес е сочен като една от водещите причини за отключването на редица заболявания. Той е резултат от натрупването на свободни радикали (оксиданти) в организма. Съществуват неоспорими доказателства, че те могат да бъдат причина за някои неблагоприятни промени в човешкото тяло – ускорено стареене, претоварване на имунната система, увредени гени в ДНК и мутирали клетки.

 

Балансът вредни вещества – антиоксиданти може да бъде нарушен

 

Генерирането на свободни радикали е естествен процес за организма, който се осъществява по пътя на нормалната обмяна на веществата. Съществуват обаче и външни фактори като небалансираното хранене, алкохолизмът, замърсената околна среда и забързаното ежедневие, което поставя човек под непрекъснато напрежение. 

 

Вътрешните сили на човешкия организъм позволяват той да произвежда антиоксиданти, чрез които до голяма степен да обезвреди вредните влияния. Проблемът настъпва, когато балансът е нарушен и активността на свободните радикали  надвишава значително възможностите те да бъдат неутрализирани. В тези случаи необходимите вещества могат да бъдат набавени чрез храната или под формата на хранителни добавки.

 

Resvırol е хранителна добавка, която съдържа 50% ресвератрол

 

Ресвератрол е най-значимият хранителен антиоксидант. Той възпрепятства ранното възникване на атеросклерозата и се справя безпроблемно със свободните радикали, наречени "бедствие на цивилизацията". Увеличава резистентните сили на организма и подпомага нормалната функция на сърцето. Подобрява дейността на черния дроб и дейността на опорно-двигателния апарат. 

 

Ефектът на Resvırol бе представен и одобрен на XXI Световен конгрес по хранене в Буенос Айрес 2017  и на V Международен конгрес по прехипертония, хипертония и кардио-метаболитен синдром във Венеция през 2018г. Резултатите от Resvırol са публикувани в престижното международно списание Anals of Nutrıtıon and metabolısm, 2017, 71, suppl.2.

 

Освен това тази хранителна добавка спомага за понижаване на стреса (отново изключително предимство в наши дни). Подобрява физическата издържливост, концентрацията и имунитета. Забавя стареенето на клетките и подпомага нормализирането на обменните процеси в организма и има противовъзпалително действие. Всичко това ни дава основание да препоръчваме Resvırol при почти всички сърдечно-съдови заболявания. Ефектът му за понижаване на общия и нископлътностния холестерол, за регулиране на нивата на гликемията е изключително благоприятен.

 

Като мощен антиоксидант, авторите го поставят на едно от първите места при профилактиката на онкологичните заболявания.  Разбира се, основният му ефект е в превенцията на метаболитните и сърдечно-съдовите заболявания. Затова говори т. нар. Френски парадокс.  Французите консумират два до три пъти по-мазно сирене, отколкото българите. Въпреки това заболеваемостта им от сърдечно-съдови заболявания и ранна атеросклероза е на едно от последните места в Европа. Причината е, че на трапезата им редовно присъства и ресвератрол под формата на грозде и червено вино.

 

 

Коментари