Публикация

Лекари от УМБАЛ „Св. Марина” с декларация по повод смъртта на дете


Лекари от варненската Университетска болница „Св. Марина” излязоха с декларация по случая с 2-годишния Дани, който почина в болницата на 22 април. В нея се посочва, че предприетата реорганизация на работата в лечебното заведение не цели уронване на авторитета на работещите, а точно обратното.

Въведените промени се базират на установени пропуски в организацията на работа и нарушение на издадени заповеди, заради които са направени подобрения, целящи избягване на подобни ситуации.

Лекарите, засегнати от това преустройство, не са наказани, нито уволнени. „Декларираме, че е наш дълг да изчистим моралното петно от „Света Марина” при първа законова възможност, когато действията ни няма да бъдат възприети като натиск върху следствието”, се казва още в документа.

В последната година през детските клиники на болницата са преминали 5 734 малки пациенти. Те са получили лечение, каквото би им било предоставено във водещи европейски болници, независимо че финансовият ресурс у нас е в пъти по-малък. Само през последните 2 седмици в Детското интензивно е спасен животът на 26 тежко болни деца. Оперирани са 10, от които 4 са новородени.

„Въпреки създалата се ситуация, родителите продължават да ни се доверяват, за което им благодарим”, се казва в заключение на декларацията, подписана от 39 медици.

 

 

 

Коментари