Публикация

Вижте каква е кожата ви, за да знаете как да я поддържате, дори и в тези студени зимни дни!

Вижте каква е кожата ви, за да знаете как да я поддържате, дори и в тези студени зимни дни!

Д-р Малена Герговска, Дерматолог Няма двама души на света, чиято кожа да е еднаква. Всяка е със своите характеристики, затова трябва да се дават и индивидуални препоръки за почистването и поддържането й. А какви да бъдат те, най-добре се консултирайте с лекар – специалист по кожни болести!


     Козметичната индустрия предлага море от продукти, в което човек лесно може да се обърка и заблуди. Затова е важно мнението на специалиста.

     През последните години се появи понятието чувствителна кожа, която е резултат на ежедневния стрес, затова че се храним с лоша храна, ползваме безкрайно разнообразие от продукти и често пъти – неподходящи. Козметиката стана много разнообразна и се появиха много и различни консерванти, парфюми, растителни екстракти и изведнъж алергиите към козметични средства достигнаха плашещи размери. Не на последно място заради пътуванията, човек често сменя географските шрирни, което оказва влияние върху най-големия орган в тялото – а именно нашата кожа. Въздействие оказват и климатиците, когато от топло влизаме в студени помещения и обратно.

 

Как да се определи типа кожа?

 

     За да се типизира кожата, преставете си права линия – ос, като в единия й край пише свръхмазна, в другия – свръхсуха, а в средата нормална, макар че този идеален вид на практика не съществува. Обикновено кожата е нормална към мазна или нормална към суха. Не само сухата кожа може да е чувствителна, а и всички типове кожа по описаната ос – чувствителна мазна, чувствителна суха и чувствителна смесена.

 

Мазна

 

     Тя се среща и при двата пола, при всички етноси и на всякаква възраст. Но все пак е по-мазна в ранните години от живота, защото с течение на възрастта губи част от водата от липидите, които се съдържат в нея. Доста фактори обаче допълнително допринасят за омазняването й – като лошите грижи и неподходящото почистване. За да се ориентираме дали имаме мазна кожа, просто трябва да се замислим колко често виждаме лицето си „да блести” и колко пъти го измиваме, за да остраним нежелания вид. Друго, което насочва към нея е, че тя има големи отворени пори. Те се виждат ясно и често са запълнени с комедони /рогови запушалки/. Обикновено мазната кожа е много видимо с лъскав вид върху т.нар. Т-зона. Мазната кожа е по-склонна към акне, което причинява много проблеми в тийнейджърска възраст, когато е най-активно. В този случай не трябва да се пуши, да се консумират мляко, шоколад и т.нар”вредни храни”, както и да не се излага на силна топлина.  Важно е да се обърне внимание на температурата на водата. Препоръчва се, да не е гореща, защото прекалено изсушава кожата и измива водно-липидната мантия, която е необходима да я пази здрава. Водата, която човек ползва, да бъде хладка.

Продуктите с абразивни частици да се прилагат често – по 2 пъти на ден напр. Но понякога, толкова силни проудукти могат да нарушат защитната бариера и да раздразнят кожата. Вариант в този случай е този мощен продукт да се ползва веднъж дневно, а през останалото време да се заложи на меки почистващи препарати като гелове, съдържащи салицилова киселина.

     Смята се, че тониците /тонерите/ - силни почистващи разтвори, съдържащи алкохол, трябва да бъдат част от всекидевния почистващ процес, което обаче е мит. Те трябва да се използват предимно при хора с много мазна кожа, тъй като тоникът намалява кожното pH /нивото на киселинност или алкалност/, и така допълнително изчиства липидите. А, тъй като съдържа и алкохол, такъв продукт не е подходящ за  мазната кожа. Хората с мазна кожа да се използват специални кремове, които едновременно да я защитават и овлажняват. Добро решение е, да се правят маски един път месечно, които намаляват продукцията на липидите, свиват порите и почистват.  Пилингите, особено химичните, са изключително препоръчителни. Вариант са съшо микродермабразиото и лазерния пилинг. Подходящ за мазната кожа е фотозащитен крем с фактор 30, тъй като той не придава неприятни лъщящ вид /ако се вгледате, на самия продукт пише точно това/.

 

Суха кожа

 

      Тя е по-трудна за поддържане, в млада възраст  изглежда много чиста, но се сбръчква много по-бързо от мазната. Затова почистването трябва да меко, нежно и щадящо. Да се използват изключително леки почистващи средства и да се забрави за ексфолиращите продукти. Вместо тях да се прилагат меките гелове и най-добре почистваща пяна, тъй като това е най-нежният начин за желаното въздействие. От кремовете да се набавят богатите на хидратиращи вещества, които съдържат подхранващи агенти като хиалуронова киселина, т. е. средства „отдалечаващи” стареенето. Силовите процедури с цел почистване са абсолютно неуместни! Но отрано може да се започне с мезотерапия, с подхранващи маски и специфични процедури с филъри, които възстановяват „обема” на лицето. Да не се забравя и фотопротекцията, която е особено важна при сухата кожа.

 

Чувствителна кожа

     

     Тя е най-големият проблем, тъй като каквото и да постави човек на лицето си, дори маркови и скъпи кремове, веднага ще почувства парене, зачервяване или ще се появяват петна. С такава кожа трябва да се внимава и да се прилагат продукти, закупени от аптеката, като задължително на опаковката им да пише „ за чувствителна кожа”. Препоръчва се почистването да е с минерална вода и да се избягва горещата, да не се ползва сапун, а пяна и гелове, произведени точно за този тип кожа. Чувствителната кожа е много различна и всеки един козметичен продукт се ползва по метода „проба-грешка”, затова най-добре се посъветвайте с дерматолог. Или поискайте малки мостри в аптеката, за да разберете кой продукт е за вас, защото дори и най-известният крем на световно доказана фирма, може да раздразни кожата.

     Козметиката за чувствителна кожа трябва да е без консерванти или с колкото се може по-малко; без оцветители и без аромати. А всички разкрасителни процедури да се правят с голямо внимание и само при специалисти, защото това е кожата, която най-често страда от неправилните методи на почистване. Слънцезащитните кремове да осигуряват протекция както срещу UVA-лъчтеи, така и срещу UVB, но да е с фактор 50+.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

0887989082

www.drgergovska.com

 

 

Коментари