Публикация

Как да различим бактериалната от вирусната инфекция?

Как да различим бактериалната от вирусната инфекция?

Кога е необходимо включването на антибиотик?


Каква е приликата и разликата между вирусна и бактериална инфекция?

Бактериите са едноклетъчни организми, които притежават всичко необходимо за синтез на нужните за жизнената им функция вещества и за деление. 

Вирусни и бактериални инфекции

Вирусите са най-примитивната форма на живот, намираща се на границата между живата и неживата природа. Те се състоят само от генетичен материал (ДНК или РНК), опакован в белтъчна обвивка. Вирусите са много по-малки и задължително се нуждаят от чужда клетка за размножаването си.

Има много общо между бактериалната и вирусната инфекция, тъй като и двата микробни причинителя са изработили механизми за инвазия и размножаване в човешкия организъм. Основната разлика е в начина им на размножаване. Бактериите използват „стопанина” само като среда за живот и размножаване. Отделят токсини, които увреждат клетките и тъканите на човека. Вирусите могат да се размножават само в клетките на заразения и при освобождаването си разрушават клетката-стопанин.

 

Какви са пътищата на заразяване и симптомите за вирусна и за бактериална инфекция? 

Вирусни и бактериални инфекцииПътищата на заразяване са еднакви – при контакт с болен, от заразени повърхности, течности и храни, при нараняване (ухапване, одраскване и др.). 

Симптомите при бактериална и вирусна инфекция са сходни - обикновено се наблюдава температура, отпадналост, при инфекции на дихателната система – кашлица, болки в гърлото, хрема а при инфекции на храносмилателния тракт – повръщане, диария, болки в корема.

Как да различим бактериалната от вирусната инфекция?

Симптомите са подобни, но има малки разлики, които е необходимо да се оценят от специалист и да се вземат съответните мерки. При много малко вирусни заболявания има разработено антивирусно лечение. За бактериалните инфекции се използват антибиотици, които трябва да се назначат от специалист. За стрепто-стафилококовите инфекции имаме един тип антибиотици, при други инфекциозни заболявания, каквито са хламидийната и микоплазмената инфекция -  друг тип.

Кога е необходимо включването на антибиотик?

Погледнато строго професионално, антибиотик е необходим след преценка на клиничната картина на заболяването и клинико-лабораторните изследвания, по възможност след антибиотикограма.  Съответно само причинените от бактерии заболявания се нуждаят от антибиотично лечение.  Трябва да се преценят и маркерите за възпалителен процес -  броя на левкоцитите, нивото на С-реактивния протеин, скоростта на утаяване на еритроцитите, като по тях също се ориентираме дали се касае за вирусна или бактериална инфекция. При вирусните инфекции усложненията от страна на белите дробове, на пикочните пътища и централната нервна система също задължително изискват антибиотична лечение.

Може ли пролетната умора да бъде израз на вирусна инфекция или друго заболяване?

Хората чувстват умора през пролетния сезон. Това не рядко се дължи на вирусни заболявания, прекарани през зимните месеци. Голяма група вирусни и бактериални инфекции са причинители на симптома на хроничната умора. Някой път си мислим, че сме изморени заради пролетта, но това може да е симптом на едно инфекциозно заболяване.

Някои популярни съвети за  предпазване от вируси и бактерии ?

Прием на голямо количество течности, повече от 6 чаши дневно, вода, чай, прясно изцедени плодови сокове. Консумиране на повече плодове. Да се диша през носа, не през устата, както повечето деца правят. Да сме позитивни и да се усмихваме по-често, защото това повишава имунитета и ни предпазва от вирусни заболявания. Това е научно доказано. И разбира се, да мием ръцете си по често, да се храним по- здравословно, да си почиваме повече. Това са неща, които всеки знае, просто трябва да се старае да ги спазва.

Родителите няма как сами да разграничат вирусна от бактериална инфекция, това е от компетентността на лекаря. Температурата не отразява тежестта на заболяването и по нейните стойности не може да се разграничи бактериална от вирусна инфекция.

Коментари

Анонимен
21 мар 2018 17:15

Изводът е, че ако не си лекар не можеш да направиш разлика между бактериалната и вирусната инфекция

Информацията е поднесена достъпнио и разбираемо