Публикация

„Възпаляваща диета“ увеличава риска от рак на дебелото черво

„Възпаляваща диета“ увеличава риска от рак на дебелото черво

Хранителният режим включва висока консумация на червено месо, преработени меса, органово месо, рафинирани зърнени храни и напитки с високо съдържание на захар


Хората, които консумират много храни, свързани с хронични възпалителни процеси, като червено месо и рафинирани зърнени храни, вероятно са по-застрашени да развият рак на дебелото черво в сравнение с хора, които избягват тези храни, установи проучване в САЩ, цитирано от Ройтерс.


Изследователите анализирали данни от две десетилетия проучвания в САЩ за хранителните навици и диагностицирането на туморните заболявания при 74 246 медицински сестри и 46 804 медицински професионалисти мъже. Изследователите разпределили участниците в 5 групи на базата на това в каква степен тяхната всекидневна диета може да допринесе за развитието на възпаление в организма.

 

 

Данните показали, че хора, чиято диета е с най-голяма вероятност да причини възпаление в организма, са с 32 процента по-склонни да развият рак на дебелото черво, показват данните, цитирани в JAMA Oncology.


„Хранителен режим, който се свързва с по-високи нива на възпаление, стимулира хронично червата, като води до производството на постоянно повишен брой циркулиращи възпалителни медиатори, които могат да допринесат за развитието на рак“, коментира водещият изследването Фред Табунг от Университета Харвард в САЩ. 


Диетата, която е рискова за възпалителните процеси в организма, включва висока консумация на червено месо, преработени меса, органово месо, рафинирани зърнени храни и напитки с високо съдържание на захар. В същото време е налице ниска консумацията на чай, кафе, тъмножълти зеленчуци и зелени листни зеленчуци“, коментира д-р Фред Табунг. 

 


Мъжете, които са с най-силно изразена „възпалителна“  диета, са 44 процента по-застрашени да развият рак на дебелото черво в сравнение с мъжете с хранителен режим, който е най-малко вероятно да предизвика възпалителни процеси в организма, показва проучването. От друга страна, жените с най-рисковия хранителен режим, са с 22 процента по-застрашени да развият рак на дебелото черво


Както при мъжете, така и при жените, връзката между диетата, предизвикваща възпаление, и рака на дебелото черво, остава валидна за всички анатомични зони, където могат да се развият тумори, с изключение на ректума на жените, твърдят изследователите. 


Рискът за развитието на колоректален рак е даже по-висок при мъжете и жените с наднормено тегло, при прекалено слабите жени, а също и при мъжете и жените, които не употребяват алкохол, показват данните. 


Предишни изследвания вече са доказали, че някои от най-важните рискови фактори за колоректалния рак са фамилната обремененост, личното здравословно състояние и наличието на полипи и рак, определени заболявания като язвен колит, които не са били диагностицирани. По-малкият риск да се развие рак на дебелото черво се свързва с начин на живот без тютюнопушене, поддържане на нормално тегло и вземането на аспирин.  

 

„Това изследване допринася към изводите от предишни проучвания, които показват, че диета, предизвикваща възпалителни процеси в организма, се свързва с няколко вида заболявания, включително рак, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания“, коментира пред Ройтерс Урсула Шваб, изследовател по хранене от Университета на Източна Финландия, която не е участвала в изследването. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари