Публикация

Грипна епидемия и в област Стара Загора, РЗИ спира учебните занятия за три дни

Без учебни занятия, консултации и свиждания от 24 до 26-ти януари


Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 24 януари 2018 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора обяви грипна епидемия за област Стара Загора.

Най-висока заболяемост се регистрира сред възрастовите групи от 0 - 4 и 5 - 14 години.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция - Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието – Стара Загора прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 24 – 26 януари 2018 г.

Препоръчват се също

Лечебните заведения за болнична помощ:

 • да преустановят свижданията
 • лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ
 • да разкрият при възможност грипни кабинети
 • да преустановят работата на женските и детски консултации
 • да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации
 • да спрат профилактичната дейност

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

 

РЗИ - препоръчва на населението:

 • ограничаване на социалните контакти
 • болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение
 • при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
  Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца

РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари