Публикация

Водещи специалисти обсъждат възможностите за лечение на диабета


Бъдещите възможности за лечение на диабета и превенцията на метаболитните нарушения ще бъдат обсъдени на Петия национален конгрес на Българската диабетна асоциация, който ще се проведе в комплекса Слънчев ден от 14 до 16 май.

Ще бъдат дискутирани преддиабетните състояния, профилактиката и лечението на микро- и макроваскуларните усложнения при захарен диабет, ролята на обучението на пациента в терапията на диабета и др.

За първи път специален акцент ще бъде поставен върху най-новите постижения на медицината в областта на метаболитната и бареатричната хирургия и бетаклетъчните трансплантации.

Форумът се организира съвместно с Военномедицинската академия (София).

В него ще се включат световноизвестни учени като проф. д-р Адел Абдел Азис Ел-Сайед Селим от Университета Сухаг в Египет, вицепрезидент на Международната диабетна асоциация; проф. д-р Шериф Рефаат Ел-Сайед – председател на Комитета по инфекциозни болести към NJCH, Джеда, Саудитска Арабия; проф. д-р Хелмут Шац от от Рурския университет, Германия, и други.

От страна на домакините ще участват доц. Ивона Даскалова, президент на Българската диабетна асоциация и началник на Клиниката по ендокринология към ВМА, доц. Крум Кацаров, зам.-началник на ВМА и началник на Клиника по гастроентерология, проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна хирургия и трансплантология към ВМА, проф. Екатерина Титянова – началник на клиниката по функционална диагностика на нервната система към ВМА, и др.

Официалното откриване на конгреса ще бъде утре (14 май), от 8:30 часа в хотел „Палас” в комплекс Слънчев ден, Варна.

Коментари