Публикация

Д-р Карагьозян: На Запад жените раждат в по-късна възраст спрямо родилките в България

Днес тържествено бе отбелязан Денят на родилната помощ в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. В традиционния за Бабинден ритуал се включи началникът на Отделение „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“ д-р Хагоп Карагьозян.


Освен ритуалното измиване на ръцете на началника на АГ отделението гостите на болницата се насладиха и на фолклорни песни и танци.

По време на тържеството бе направена и равносметка за миналата година: през 2017г. в МБАЛ "Св. Пантелеймон" са проплакали 230 бебета, с 10 повече от 2016г. От тях 113 са момчета и 117 момичета.

 

Д-р Карагьозян коментира и популярната напоследък тенденция жените да раждат все по-късно: "Нещата доста се измениха. Преди 25 години, когато жената станеше на 28 год. пишехме, че е възрастна, а сега границите се размиха. Много жени забременяват след 30-те години по понятни причини. В това отношение България даже изостава от световната тенденция сравнение със САЩ, например, където масово се наблюдава, че първото раждане става след 35-тата година на жената.Това са хора, които имат образование и искат професионална реализация, които съзнателно правят този избор."

 

Статистиката в МБАЛ "Св. Пантелеймон" сочи, че за миналата година най-младата родилка е на 13 години, а най-възрастната на 46г., като се има предвид, че и на двете това е било първо раждане. Благодарение на съвременните скринингови методи, както и на напредналите технологии в АГ сектора и двете раждания са минали успешно и без усложнения. И все пак д-р Карагьозян препоръчва ако е възможно раждането на първото дете да стане на между 25 и 30 годишна възраст.

 

За тази година той си пожела още повече бебета, както и раждания с по-малко патологии.

 

Автор: Гергана Профирова

 

Коментари