Публикация

Какво трябва да ядат отказалите цигарите

Меню за бивши пушачи


За никой не е тайна, че тютюнопушенето е бич за здравето. Добрата новина е, че все повече хора взимат решението да се откажат от вредния навик и да се погрижат сериозно за себе си. Процесът на възстановяване на клетките започва с момента на спиране на тютюнопушенето, но пълното възстановяване на организма е въпрос на дълги години и цялостно преосмисляне на начина на живот.   Европейски ученипредупреждават, че категоричната раздяла с цигарите не гарантира пълно елиминиране на рисковете от белодробни заболявания. Не бива да бъде пренебрегван и фактът, че след 35-годишна възраст функциите на белите дробове започват да се понижават. Диафрагмата отслабва, мускулите стават по-малко еластични, променя се формата на алвеолите, а областта от главния мозък, която отговаря за регулиране на дишането, не може вече да изпраща толкова отчетливи сигнали към белите дробове, колкото преди.

 

Какво се случва след отказването на цигарите

 

Диета за отказали се пушачи

Световни специалисти потърсиха в храненето резерви за подобряване на дейността на белите дробове и за избягване на ХОББ при бивши пушачи. На база на експеримент с участието на 650 жители на Германия, Норвегия и Великобритания, при които бил изследван начинът им на хранене   се оказало, че при бившите пушачи, в чието меню присъстват домати и плодове, състоянието на белите дробове е доста по-добро.

Учените са категорични, че употребата на повече от три плода и два домата на ден, помагат много за бързото възстановяване и намаляване на рисковете за здравето, причинени от вредния навик.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

 

 

Коментари