Публикация

Причини за по-ранното износване на ставите

Износване на ставите


Здравейте, здрави хора.
Скоро четох проучване, което показва, че възрастта, за смяна на тазобедрени и коленни стави, пада все по-бързо. Ако преди възрастта е била 75-80, сега е стигнала 65-70 години. 
На пазара се продават какви ли не добавки, за костната плътност, които биват предлагани, като добра превенция.
Истината, обаче е друга. Заради заседналия начина на живот, често в практиката си, срещам хора, с типа стойка, който е показан на картинката.
При това завъртане на таза, се получава изнасяне на тежестта на тялото върху петите, което автоматично поставя коленат в хуперекстензия (преизпънати назад), скъсява залавните места на бедрените мускули и намалява междуставното пространство. С времето това състояние прогресира, увеличава триенето и износва хрущяла. Напредналият стадии на това състояние изисква смяна на ставата, заради силната болка или скъсяване на крайника.
“Неочакваното винаги изисква дълга подготовка.”
И както често казвам: превенцията е винаги по-лесна от лечението.
Хубав ден, здрави хора :-)

Коментари

Може ли да цитирате научното проучване, за което говорите и да подкрепите с доказателства (за предпочитане висококачествени научни проучвания) аргументите си за биомеханичната причина за по-бързото износване на ставите, колежке?

Някакви упражнения има ли срещу този проблем? Моята дъщеря от малка е с такива колене. Дали това ще й носи неприятности в бъдеще?