Публикация

Д-Р ВЕРА СЕМЕРДЖИЕВА: ВНИМАТЕЛНО ПРЕЗ ГРИПНИЯ СЕЗОН, СЪРЦЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ УВРЕДЕНО ОТ ВИРУСИТЕ!

Кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас предупреждава потенциалните рискови пациенти да си останат вкъщи по време на грипна епидемия


Най-тежките усложнения, вследствие на грип, съм виждала преди няколко години, когато работех в приемно отделение и  шестваше така наречения „свински“ щам - казва кардиологът от отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Вера Семерджиева.

 

Той поваляше с тежка дихателна недостатъчност млади хора само за няколко часа. В рамките на едно денонощие те развиваха белодробна инфекция с респираторен дистрес синдром, с тежка промяна в дишането и се налагаше да бъдат лекувани на апаратна вентилация. Тогава всъщност съм виждала и най-високата смъртност, причинена от  усложнение на грип.

 

Направи ми впечатление, че този „свински“ грип засяга и проводната тъкан на сърцето- идваха пациенти, здрави до тогава, които в рамките на часове променяха кардиограмата си и получаваха различни видове блокове, свързани с дихателната недостатъчност.

 

Искам да обърна внимание на пациентите, че не само грипът, но и различни видове вирусни инфекции могат да засегнат и увредят сърцето.

 

При едните случаи се наблюдава директно засягане на сърдечния мускул от самия вирус-когато човек развива възпаление на сърцето/ миокардит/ или възпаление на обвивката на сърцето/перикардит/. Тогава пациентите съобщават едни неспецифични оплаквания –освен характерните болки в мускулите, втрисане,  температура и обща отпадналост, - те имат сърцебиене, бодежи и болка, понякога много силна, в сърдечната област. Точно тези оплаквания провокират повечето от тях да се обърнат към кардиолог и да им бъде направена кардиограма или дори коронарография, защото болката понякога може да имитира инфаркт.

 

Макар и рядко тези усложнения след грип или вирусна инфекция може да доведат до едно отпускане на сърдечния мускул и да се стигне до тежка сърдечна недостатъчност и даже до необходимост от сърдечна трансплантация. Като това най-често са млади хора, чиято имунна система реагира бурно или отключва автоимунен процес или токсичен отговор.

 

В болшинството от случаите при адекватно лечение  се стига до пълно оздравяване и възстановяване на сърдечния мускул и организма на човек.

 

В другите случаи, на третия или четвъртия ден след вирусната инфекция, имуннокомпрометирани хора- това са пациенти с туморни заболявания, на химио или лъчетерапия, с автоимунни заболявания,  които приемат редовно кортикостероиди,  получават слабост на имунната система и организмът им става силно податлив на бактериални инфекции. Тоест след вируса ги напада бактерия и те правят най-често тежки пневмонии, от които сърцето също може да бъде увредено, този път вторично.

 

Знае се, че сърцето и белият дроб работят като единна система- когато единият орган е засегнат, това автоматично вреди и на другия.

 

Същевременно обаче искам да отправя апел, пациентите да не се поддават на масовата психоза, тъй като медиите непрестанно им говорят колко е страшен грипа.

 

При адекватни и бързи мерки всяко вирусно заболяване е лечимо, но ако нещо от горната симптоматика забележите и при вас, не се колебайте да се обърнете към кардиолог.

 

Особено внимателни в това грипно време трябва да бъдат сърдечно болните и оперираните от сърце, защото при тях нещата протичат бурно и могат да бъдат фатални.

 

Затова през този период тази група пациенти е желателно да пази къщата и да не присъства на сбирки с много хора-подчертава д-р Семерджиева.

Коментари