Публикация

Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните

Категорични са учените


Досега се ширеше схващането, че продовете и зеленчуците след замразяване губят полезните си вещества. Учените обаче опровергаха това твърдение. Не само това, но твърдят, че замразените са далеч по-полезни, особено ако плодовете и зеленчуците са замразени по технологията шоково замразяване. 

 

Защо замразените са по-полезни от пресните:

  • За да бъдат замразение дадени продукти, сред тях се избират най-здравите и пресните. Не се замразяват плодове и зеленчуци, които не са узрели, т.е. те са запазили максимално съдържащите се в тях полезни вещества.
  • Замразяването се извършва в близост до местата, на които са брани, т.е. няма консерванти.
  • Пресните плодове изискват време за транспорт, което означава, че се берат недоузрели, при което двойно се губи полезната им стойност. Един път, че са набрани преди да са "готови" и втори - по време на транспорта. Узрявайки по време на транспортирането, полезните вещества се натрупват в по-малки количества.  Изследвания показаха, че зеленият грах например, когато дълго време стои в магазините, губи 77% от витамините си, а в замразения 94% от тях се запазват.
  •  В недоузрелите плодове и зеленчуци витамините и минералите понякога са със 75% по-малко в сравнение с узрелите. И това е доказано неведнъж. Австрийски експерти сравнили хранителната стойност на местни замразени зеленчуци и на узрели, докарани от Испания, Италия, Гърция и Израел. Резултатите категорично били в полза на австрийските замразени продукти.
  • За да бъдат транспортирани пресните плодове и зеленчуци, без да се развалят, се обработват с препарати за издръжливост и срещу плесени.  
  • Витамин С например лесно се разрушава и съдържанието му може почти да се елиминира за два дни.Освен витамини обаче през този период се разрушават и други ценни за човека съединения. При замразените плодове и зеленчуци обаче това не може да стане. При условие, че правилно се съхраняват и не се подлагат на вторично замразяване.

Разбира се, количеството на витамините в замразените продукти също е по-малко в сравнение с току-що набраните. Когато се замразяват шоково, използваната  температура е минус 30 градуса, като при нея най-много се разрушава витамин С – до 15-20%. За сравнение – при затваряне в буркани 50% от него се губят, а при сушене – до 70%. Витамин С е най-чувствителният към резките промени в температурата, така че загубата при другите витамини е още по-малка. Върху нивото на каротина и витамин В2 замразяването практически не влияе. А количеството на фолиевата киселина в замразените продукти не се променя в продължение на година.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари

Тест храна