Публикация

Запек през бременността – как да се преодолее?


Има състояния, от които бременните жени са засегнати по-често, отколкото останалата част от човечеството. Например от запек се оплакват 57% от бъдещите майки и 30% от родилките. Хемороидите също са „приоритет” на бременните. Според статистиката само 8% от жените, които няма да раждат, страдат от хемороиди, а при бременните и родилките този процент е 41-42.

Според специалистите причините за запека са следните:

• По време на бременност, особено през втората половина, червата се притискат от увеличаващата се матка, като кръвообращението частично се нарушава и възниква венозен застой в съдовете на малкия таз. Това до една или друга степен затруднява изпразването на червата, перисталтиката се забавя и жената започва да страда от запек.

• Организмът на човека изработва специални вещества, стимулиращи перисталтиката на червата. С напредването на  бременността значително се снижава възприемчивостта на чревната мускулатура към тези стимулатори. Природата го е измислила много разумно, тъй като червата и матката имат обща инервация (снабденост на органите и тъканите с нерви), а всяка прекалена перисталтика може да стимулира свиване на матката, водещо до прекъсване на бременността. За съжаление тази защитна реакция има и негативни последици и това е запекът.

• Не е тайна, че бъдещите майки често са емоционално неустойчиви, подложени на стрес и страдат от необосновани страхове. Съвременната медицина стигна до извода, че запекът в значителна степен е обусловен от нервното напрежение и другите психологически фактори. От друга страна, запекът може да стане причина за тревога, особено при жени, които имат проблеми с износването на бременността или дълго време са се лекували от безплодие. В следродовия период жените по-рядко страдат от запек, което доказва, че тяхното психоемоционално състояние бързо се подобрява.

• Определена роля за появата на запек имат и алергичните, автоимунните процеси и нарушенията в ендокринната регулация.

Какво е лечението:
За справяне с проблема помага диетата. В менюто на бременната жена трябва да присъства колкото може повече целулоза. Тя не се преработва в стомашно-чревния тракт, а само увеличава обема си. Това помага за изпразването на червата.

В диетата трябва задължително да присъстват прясно зеле, моркови, краставици, домати, цвекло, тиквички, фасул, тиква, грах, ябълки, портокали, черен хляб и ядки. Нерядко добър разхлабващ ефект имат млечните продукти. Полезни са и растителните мазнини – при преработването им се образуват мастни киселини, които възбуждат перисталтиката. Сините сливи също имат добър ефект.

Физиотерапевтичните методи, нерядко използвани при запек, са противопоказни за бременни жени. Има голяма опасност от предизвикване на съкращения на матката. Не бива да се приемат масово разпространените и силно действащи видове слабителни.

Най-подходящи са препаратите на природна основа, в които са концентрирани естествени растителни съставки с доказано слабително действие. Тези препарати нямат странични действия и с нищо не застрашават здравето на майката и на бебето. Могат да се приемат продължително време и обикновено ефектът им се проявява след няколкодневна употреба.

Коментари