Публикация

Дрехи от мляко пазят от алергия

Дрехи от мляко пазят от алергия

Германска дизайнерка възроди традиция от миналия век, по която се правят материи от органично мляко без химикали


Германска дизайнерка реши да възроди стара технология от миналия век, по която се изработват дрехи от мляко. По професия Анке Домаске е микробиолог. Страстта й, обаче, се оказала модата, разказва БНТ. Заради алергия към някои материи, от която страдал баща й, Анке се вдъхновила да създава естествени тъкани.

 

 

Попаднахме на тази стара техника, която е от 1930-та година. Тогава хората осъзнали, че могат да правят платове от мляко. За нас беше важно тъканта да е устойчива и да е естествена. Дори да може да се яде. Така ние отидохме в магазина, взехме миксер и тиган и започнахме да опитваме”, разказва Анке Домаске. Така се получават дрехи, родени в кухнята.

Екипът на Анке използва само органично мляко. При производството на млечни дрехи не се прилагат химикали. Тъканта, която се получава, е напълно органична. Тайната е в млечните протеини, които при специални условия се извличат от млякото и след като се втвърдят, от тях се тъкат нишки. 

 

В Германия има огромно количество мляко, което не може да бъде продадено заради стриктните закони. Ние вземаме това мляко и правим от него влакна, обяснява Лара Деле, мениджър иновации в компанията.

 

 

Германските дизайнери твърдят, че материята е мека като коприна. Издръжлива е, може да се пере и съхне лесно. По качества не се различава от памука и най-вероятно в бъдеще ще се превърне в негова алтернатива, прогнозират експертите.

 

 

С материята от мляко Анке Домаске решила дългогодишния проблем на баща си. Млечните дрехи не дразнят алергичната кожа. Материята помага за регулиране на телесната температура и за кръвообращението. Естествена тъкан, която пасва отлично на естествените процеси в човешкото тяло. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Анонимен
8 фев 2018 17:57

Интересна статия, не знаех че е възможно, но съм против докато не се измислят по хуманни начини за извличане на мляко!

Много интересно и полезно