Публикация

Д-р Демирева: Компресите с мед и ракия не лекуват кашлица

Д-р Демирева: Компресите с мед и ракия не лекуват кашлица

При кашлица е добре да се използват сиропи или таблетки, съдържащи билки


„Нелекуваната кашлица води след себе си усложнения. Когато секретите останат там, където са, се затруднява дишането, образува се едно голямо възпаление и нерядко може да се  стигне до бронхопневмония. При децата усложнението може да се появи за много кратко време, в рамките на часове“, каза д-р Жанета Демирева, ОПЛ от гр. Пловдив.

 

Много хора решават да приложат лечение с бабини методики - компреси с мед и ракия например. Подобни методи не са изключени, но при кашлица могат само да подпомагат основното лечение , отбеляза специалистът, подчертавайки, че нея няма как да се отрекат напълно положителните страни от прилагането на тези алтернативни средства.При грип, вирусна инфекция или простуда, които са съпроводени със суха или влажна кашлица, болните задължително трябва да потърсят консултация с личния си лекар, който да извърши обстоен преглед и да назначи адекватната терапия.

 

Ефективно в лечението на кашлицата е прилагането на билкови препарати

 

Билков сироп срещу кашлица

Билките са познати от древни времена, когато хората са използвали тяхното многостранно действие. Те са едно чудесно средство, което в наши дни се използва и при облекчаване симптомите на кашлицата. Билковите екстракти са с доказани качества през годините, през които са използвани.

 

Изключително подходящ за лечението на кашлицата е сиропът Ен-Ти-Тус, който комбинира  седем индийски билки. Те са прилагани в Аюрведа като средство за облекчаване и лечение на раздразнената лигавица на горните и долните дихателни пътища. Уникалната им комбинация има притивовъзпалително отхрачващо действие. Сиропът е подходящ за облекчаване както на суха, така и на влажна кашлица. Има много добра поносимост и липса на странични ефекти.

 

Другият вариант на Ен-Ти-Тус са таблетките за смучене, в които има дванадесет билки. Те са предназначени за по-големи деца и възрастни. Таблетките за смучене подпомагат функцията на бронхите и втечняването на секретите. Таблетките за смучене са с вкус на ментол и джинджифил, портокал, лимон и евкалипт.

 

Д-р Демирева отбеляза, че изборът на сироп или таблетки зависи на първо място от възрастта на пациента. Тя напомни, че по-малките деца не могат да преглъщат твърди лекарствени форми, като таблетки и капсули, затова за тях е по-подходящ приемът на сироп. Това трябва да се вземе предвид при предписването на лечение. Когато обаче става въпрос за възрастен човек, той може да даде своите предпочитания. Лекарят каза, че някои хора се затрудняват да приемат таблетки и предпочитат сиропи.

 

Кашлицата е защитна реакция на организма,

 

която му позволява да се справи с инфекцията и последствията от нея. Обикновено в резултат на възпалителните процеси се образуват гъсти жилави секрети в бронхиалните пътища. Кашлицата спомага този секрет да излезе от там. Тя е едно средства, позволяващо ни да се избавим от това, което ни пречи да дишаме, каза лекарят.

 

Д-р Демирева заяви, че има най-познатите типове кашлица са два – суха и влажна. Сухата е мъчителна, честа и при нея няма отделяне на секрети. Обикновено тя е симптом на възпаление на горните дихателни пътища – гърло и трахеята, където няма обилни секрети. При влажната кашлица се отделят по-големи количества секрет и обикновено се подозира инфекция на долните дихателни пътища.

 

Ако кашлицата не се лекува се получават усложнения, каза още д-р Демирева. Те се появяват, когато секретите останат в дихателните пътища. В резултат изключително се затруднява дишането, образува се едно голямо възпаление и се стига до пневмония. При децата усложнението може да се появи за много кратко време, в рамките на часове, добави лекарят. 

Коментари