Публикация

Уникална за България съдова операция беше извършена в „Софиямед“

Уникална за България съдова операция беше извършена в „Софиямед“

След намесата на опитни хирурзи е спасен от ампутация кракът на 67-годишна жена


Уникална и технически сложна съдова реконструкция извърши екип от Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Софиямед“, начело с доц. д-р Димитър Марков. Благодарение на лекарската намеса е спасен от ампутация кракът на 67-годишна жена от Плевен. 

 

Пациентката постъпва в болницата с оплакване от болки в крака и голяма рана в предната част на ходилото. От направената й до този момент диагностика се оказва, че е с изключително изчерпани възможности за съдова реконструкция и че не може да й бъде направена операция. Тя е с диагноза диабет и хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК)  – заболяване, което засяга съдовете на долните крайници.

 

„След като направихме скенер ангиография се оказа, че в действителност липсват възможности за съдова реконструкция. Тогава решихме да направим по-прецизно съдово изследване: селективна ангиография на съдовете на ходилото, тъй като съдовете на подбедрицата бяха поразени от съдовото заболяване. Там се появи част от стъпалната дъга с един колатерал, който беше сравнително съхранен. Това беше единственият шанс да спасим десния крак на жената, т.е. към това клонче – а. плантарис медиалис да направим байпаса. Тези съдове са изключително малки, работи се по специална микросъдова хирургична методика. Байпасът беше направен с вена от другия крак. Резултатът е много добър. Байпасът е проходим и жената се чувства добре, възстановява се, вече е раздвижена“, обясни доц. д-р Димитър Марков, извършил сложната операция.

 

Той е категоричен, че такива операции са рядкост дори за света. В България подобна интервенция за първи път се извършва в „Софиямед“. Доц. Марков посочи, че това е технически трудно изпълнима интервенция. Много лекари не се наемат да я извършват, тъй като на много места за съжаление все още се смята, че байпасите под коляното са неперспективни.

 

Доц. д-р Димитър Марков изказва специална благодарност на екипа на Сектор „Образна диагностика“.  На контролен скенер след операцията те извършват много добри образни реконструкции, които ще послужат за онагледяване на сложната интервенция.

 

Жената, чийто крак беше спасен от съдовите хирурзи в „Софиямед“, ще остане под наблюдение още 5 дни. След 10 години неуспешно лечение на болките в крака,  тя вече се чувства добре и изказва огромната си благодарност към доц. Марков и неговия екип.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари