Публикация

Проф. Т. Кантарджиев: Достигнали сме пика на грипа

Проф. Т. Кантарджиев: Достигнали сме пика на грипа

Мерките срещу заболяването обаче трябва да продължат, риск от втора вълна 


За четвъртата седмица на тази година имаме стациониране на броя на болните. Затова вече може да кажем, че сме достигнали пика на грипа

 

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

През последната седмица болните са около 121 хиляди. Ако резюмираме - първата седмица бяха 40 хиляди, втората - около 100 хиляди, третата седмица - 139 хиляди. Другата седмица ще можем да кажем дали има отмиране на епидемията, отбеляза проф. Кантарджиев.

В Националната референтна лаборатория на Центъра по заразни и паразитни болести през януари са били изследвани 772 материала. Положителните проби са 273, от които към 240 или 84% са от група „Б“ - „Ямагата“.

 

„Пак се различихме от света. Вярно, в Европа сега има много „Ямагата“, много случаи на грип от група „Б“, но 50% са „А“, 50% са „Б“. А при нас 84% от случаите са само „Б“. Това е изненада за тези, които от години следят и знаят, че преди 30 години 95% от грипа се правеше от  група „А“. За първи път 2012/2013 г. имахме горе-долу изравнени бройки „А“ и „Б“. Догодина ще се окаже, че голяма част от населението има антитела за група „Б“, но няма за група „А“. Ние пак ще призоваваме за вземане на мерки, за ваксиниране. Слава Богу, ваксините тази година съвпаднаха и няма да бъдем критикувани. За разлика в Америка, където ваксините не бяха уцелени“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Той не изключи възможността да има втора вълна на грипа.

Винаги има риск. В момента в Европа, като се проследят случаите, се вижда, че има два пика. Преди две седмици е имало случаи, след това намаляват и следващата седмица леко се повишават. Това е възможно поради развитие на грипната епидемия. Не мога да ви кажа, че е сигурно. Засега сигурното е, че случаите намаляват и все още има циркулация. Затова мерките трябва да бъдат продължени – да се ползват хигиенни кърпички, да не се кашля в лицата на другите, допълни проф. Кантарджиев.

Коментари