Публикация

В УМБАЛ Бургас отстраниха 35-сантиметров тумор от рамото на пациент

В УМБАЛ Бургас отстраниха 35-сантиметров тумор от рамото на пациент

Съдови хирурзи от УМБАЛ Бургас отстраниха тумор с големина 35 на 15 см от рамото на свой пациент.


Съдови хирурзи от УМБАЛ Бургас отстраниха тумор с големина 35 на 15 см от рамото на свой пациент.  Става дума за липом – доброкачествено образувание, причинено от нарастваща мастна тъкан. Толкова голяма формация се среща изключително рядко, обикновено липомите се оперират в началните стадии.

 

„Беше започнал да притиска съдовете, да води до болки и дискомфорт у пациента. Ако не беше премахнат, можеше да се стигне до сериозни усложнения, дори до ампутация“, обясни д-р Борислав Тръпчев – старши лекар в Клиниката по съдова хирургия. Той, заедно с колегата си д-р Стойчо Шишков е извършил операцията.

 

Пациентът е 64-годишният Никола Желев. Отскоро живее в Дома за възрастни хора в поморийското село Горица. В Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас е изпратен от личния лекар в дома, който преценил, че образуванието трябва да бъде премахнато. „За първи път го усетих преди около две години – беше малко мастно топче. Оттогава започна да нараства. Сега се чувствам добре, благодаря на лекарите за операцията и грижите“, каза пациентът.

 

В Клиниката по съдова хирургия  в последните три години има постоянен ръст на пациенти. В сравнение с 2016 г. през 2017 броят на приетите пациенти е с около 100-повече – 1636. Клиниката се ръководи от доц. д-р Валентин Василев, тук работят трима специалисти съдови хирурзи, обучават се и специализанти.

 

Коментари