Публикация

Мнозинството от българите е срещу либерализирането на забраната за пушене


87 % от участниците в анкета на health.bg подкрепят пълната забрана за пушене на обществени места, става ясно от обобщените резултати на допитването.

4 на сто от анкетираните посочват, че ограничаването на пушенето не е необходимо, а 1% са на мнение, че може да се отложи.

Само 2 на сто смятат, че мярката ще разори ресторантьорите – един от основните аргументи на вносителите на промените в Закона за здравето, с които се либерализира пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни т.г.

Според 3 % от запитаните забраната ще намали броя на пушачите, 2% са на мнение, че по този начин ще бъдат спестени пари за здраве, а 1% посочват, че това ще се отрази благоприятно на работещите в заведенията.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развиването на редица социално значими заболявания, каквито са онкологичните и сърдечно-съдовите. Никотинът е особено вреден за бременните жени.

Въпреки широките обществени дебати и множеството кампанията против либерализирането на режима за тютюнопушене на обществени места, промените бяха приети на първо четене от Народното събрание на 28 април.

Вчера Комисията по здравеопазване реши на второ четене да намали от 100 на 50 кв. метра площта на заведенията, в които собственикът ще има право да избира дали да се пуши, или не.

 

Коментари