Публикация

Недопустимо е касата да плаща операции с робот при пациенти с доброкачествени заболявания

Недопустимо е касата да плаща операции с робот при пациенти с доброкачествени заболявания

Екипът на проф. Горчев е изпатил писмо до институции, за да се вземат мерки и пациентите с онкозаболявания да не бъдат лишени от високотехнологична медицина


 


 

 

Клиничната пътека за роботизирана хирургия трябва да е само за пациенти с онкологични заболявания, това ще настояваме да бъде вписано и в новия НРД 2018г., каза чл.-кор.проф. д-р Григор Горчев в Плевен. Той и екипът му са написали писмо до НЗОК, Министерството на здравеопазването и до Българския лекарски съюз, в което обясняват, че роботизираната хирургия е най-добре да се прилага при пациенти с онкологични заболявания.

Повод  за коментара на почетния ректор на МУ-Плевен, е навършването на 10  години от извършването на първата роботизирана операция в Плевен. По този повод  чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. Славчо Томов – ректор на Медицински университет – Плевен, дадоха съвместна пресконференция. Проф. Горчев научил преди няколко месеца, че от около година клиничната пътека за роботизирана хирургия е разширена, и това е позволило с робот Да Винчи да се оперират доброкачествени заболявания, като миоми, кисти.  „Касата  обаче, плаща твърде високи цени за роботизирана хирургия, а тези доброкачествени образувания е възможно да те да се отстранят успешно и с друг вид минимално инвазивна хирургия, но на много по-ниска цена“, коментира проф. Горчев.  Той е категоричен, че роботизираната хирургия е незаменима за онкоболните пациенти, затова държавата трябва да покрива тези операции, но е прекалено скъпо НЗОК да  плаща друг вид операции с робот, които не касаят злокачествени заболявания. „Съвестта ми не може да позволи това да продължи, не можем да  лишаваме онкоболните пациенти от високотехнологична медицина заради пациенти, които могат да бъдат оперирани с други миниинвазивни методи. Освен, ако пациента сам не си плати операцията с робота“, каза проф. Горчев.

Ако не бъде спряно финансирането на Да Винчи хирургията при доброкачествената патология, ще настоявам да се оповести кой и защо иска това да продължи, заяви той.

 

 

Коментари