Публикация

Хомеопатия по време на грип – какво трябва да знаем

Хомеопатия по време на грип – какво трябва да знаем

Здравият и добре поддържан организъм се справя по-добре при боледуване. Важни са профилактиката, храната, умереният спорт и достатъчно сън и почивка


- Д-р Томова, как действа имунитетът ни в условията на грип и други вирусни инфекции през зимата?

 

Имунитетът е нашата основна защита срещу вирусите. Имунната ни система е интелигентна система, която пази спомен за предишни боледувания и при повторна среща със същия причинител заболяването протича много по-леко (или изобщо не се развива), защото имунната реакция към познатия причинител е много по-бърза и ефикасна. Но вирусите, включително и грипният, са много изменчиви, което успява да „изненада“ нашата имунна система и прави така, че дори и тези, които са се ваксинирали срещу грип, нямат абсолютна гаранция, че няма да се разболеят.

 

- Как помага хомеопатията?

 

Здравият и добре поддържан организъм се справя по-добре при боледуване. За добрата поддръжка на нашето тяло трябва да си осигурим рационално и балансирано хранене с присъствие на достатъчно микроелементи (идващи от плодовете и зеленчуците) и достатъчно протеини (идващи от месо, млечни продукти, яйца, ядки).

 

 

Важни са също така умереният спорт, пребиваването на чист въздух и осигуряването на достатъчно сън и почивка. Трябва да се избягва пребиваването заедно с много хора в  затворено помещение, което значително увеличава риска от зараза.

 

В профилактиката на грипа можем да се опрем и на доказали своето действие хомеопатични комбинирани препарати срещу грип. 

 

Хомеопатични продукти могат да се приложат абсолютно при всеки, без оглед на възраст, придружаващи заболявания или специфични ситуации (бременност или кърмене). Дозата не се променя, тъй като в хомеопатията се подава минималната доза, способна да отключи отговор от страна на организма, и не е нужно съобразяване с възрастта или килограмите на пациента

 

Хомеопатичните препарати нямат регистрирани никакви странични ефекти. 

 

Ехинацея

За неспецифично повишаване на имунната защита могат да се използват и различни растителни екстракти (ехинацея, саменто, черен бъз...), клеева тинктура и др. Тук обаче приложението зависи от възрастта, евентуалното наличие на алергии или други противопоказания (например бременност или автоимунни заболявания).  

 

А когато едно дете или възрастен боледуват твърде често – тогава е добре да се изготви индивидуална хомеопатична схема за профилактика.

 

- А как да действаме, когато детето вече  се е разболяло?  Могат ли хомеопатичните средства те да се вземат паралелно с други антивирусни препарати или антибиотици?

 

Важно е да се реагира още с първите признаци на разболяване. Препоръчвам приложението на хомеопатични противовирусни препарати в първите 2-3  дни от боледуването, което може да доведе до неговото абортивно протичане, т.е. да не се стигне до разгръщане на цялостната клинична картина и заболяването да отшуми по-бързо. 

 

Ако е необходимо и по преценка на лекаря се включват противовирусни или други  конвенционални медикаменти. Няма никакви противопоказания за съчетаването им с хомеопатичните препарати. 

 

- Какво бихте препоръчали на възрастен пациент, при който се развива вирусна инфекция?

 

От гледна точка на хомеопатията, няма разлика в подхода към деца и възрастни.

 

- Как да се пазят бременните жени през грипната епидемия? А хората от третата възраст?

 

 

Бременните жени, децата, пациентите от третата възраст, алергичните пациенти и тези с придружаващи хронични заболявания са уязвими групи пациенти, при които профилактиката е много важна, а при боледуване – трябва максимално бързо да се търси компетентна лекарска помощ. Но дори и хората в активна възраст, без хронични заболявания, не бива да отлагат лекарската консултация при боледуване, защото никой не е застрахован от затегнато протичане на инфекцията или усложнения.

 

- Какви хомеопатични препарати изписвате най-често на пациентите при силна кашлица, хрема, болки в ушите?

 

Няма препарати, които са общовалидни при отделните заболявания. В хомеопатията винаги се подхожда индивидуално.

 

- Има ли ограничения за периода, в който могат да се вземат хомеопатичните средства?

 

Няма строго ограничение, защото хомеопатичните средства нямат никаква токсичност. За продължителността на терапията, обаче, е най-добре да се доверите на лекаря, който е изписал съответната хомеопатична терапия.

 

Интервю на Петя Дикова

Коментари