Публикация

Д-р Родина Несторова: Подаграта може да протича скрито, без типични кризи

Д-р Родина Несторова: Подаграта може да протича скрито, без типични кризи

Пациентът споделя, че през годините не е имал оплаквания или е получавал краткотрайни леки болки в палеца на крака или друга става, но никога не е имал типичните кризи на подагра с  болка, оток, зачервяване, затопляне и ограничен обем движения в засегнатата става.

Д-р Несторова,  мъжете или жените са засегнати по-често от подагра?

Мъжете ли жените са засегнати по-често от подагра - Д-р Родина Несторова
Д-р Родина Несторова

Подаграта засяга основно мъжкия пол. Според някои статистики съотношението мъже/жени е 6:1, а според други достига до 10:1. При жените подаграта се проявява предимно след  50-годишна възраст, което е свързано с постменопаузата. Може да се каже, че честотата между двата пола след 50 г възраст почти се изравнява.

 

Прави впечатление обаче, че вече имаме млади пациентки на възраст 20-35години, които правят типичните кризи на подагра. Причините вероятно са нездравословно хранене, липса на движение, наследственост, а също и стрес. 

 

Подаграта е най-честият обменен артрит.  Данните сочат, че в различните региони по света честотата варира между 2 и 5%.

 

В България липсва статистика на заболяемостта, но се предполага, че засегнатите са около 3-4% от населението.

Начинът на хранене ли е основният рисков фактор?

Неслучайно подаграта е известна като Болестта на кралете. Навремето се е считало, че прекомерната консумацията на месо е в основата на заболяването. Оказва се, че проблемът не е толкова в качественото месо, а в употребата на карантия.  Тя е изключително богата на пурини, което е предпоставка за натрупване на пикочна киселина - крайният етап на белтъчната обмяна.

 

През последните десетина години се промени алгоритъмът на поведение при заболяването. В много случаи наследствеността е определящ фактор. Често срещаме т.нар. „подагрени фамилии” - синове и дъщери, родителите им, дядовците им с подагра.

 

Консумацията на алкохол няма пряко отношение към белтъчната обмяна, но възпрепятства директно отделянето на пикочната киселина през бъбрека. Приемът на диуретици също е сериозен рисков фактор.  Тютюнопушенето води до ацидоза (подкиселяване на средата в организма), което улеснява натрупването на уратни кристали.

Други рискови фактори са:

Наднормено тегло и затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет или нарушен глюкозен толеранс, дислипидемия - повишаване на холестерола, триглицеридите и лошия холестерол /LDL/, намаляване на полезния холестерол /HDL/.  Тоест подаграта се среща по-често при пациентите с метаболитен синдром.

 

Храна, богата на пурини, е предпоставка за натрупване на пикочна киселина
Храна, богата на пурини, е предпоставка за натрупване на пикочна киселина

Какво е атипична подагра?

В последно време зачестяват случаите на атипична подагра. Пациентът споделя, че през годините не е имал оплаквания или е получавал краткотрайни леки болки в палеца на крака или друга става, но никога не е имал типичните кризи на подагра с  болка, оток, зачервяване, затопляне и ограничен обем движения в засегнатата става. В тези случаи с ехографско изследване установяваме натрупване на типични депа от кристалите пикочна киселина, а именно в горния полюс на хрущялното покритие на ставата. Става дума за наистина голяма честота на тези атипични случаи. Това, което води пациентите при нас са високите стойности на пикочна киселина в кръвта.

Нека си представим подаграта като айсберг.

Това, което се вижда над повърхноста, са типичните симптоми на подагрената криза. Когато обаче липсва криза-няма симптоми. Това, което е много по-голямо, и е под „водата”, ние го виждаме ехографски – ставен или околоставен оток, образуване на депа и тофи от уратни кристали в ставите и околоставните тъкани, а също и образуване на уратни камъни в бъбреците.

Как тогава да се установи заболяването навреме?

Моят съвет е поне веднъж годишно профилактично да се правят пълни кръвни изследвания, в които задължителен елемент е и нивото на пикочната киселина. Изследването на пикочната киселина може да се провежда и в домашни условия. В аптеките се продават подходящи апаратчета, като резултатите са достоверни. При пациенти с повишени нива на пикочна киселина да се препоръчва ехографско изследване.

 

Подагра - причини и симптоми
При висока пикочна киселина в кръвта се образуват кристали

Какви са нормалните стойности на пикочна киселина?

За горна граница са приети 416-420 µmol/l.  Когато обаче имаме доказана подагра, горното ниво, което препоръчваме е 330 µmol/l. Вече имаме нарушена обмяна на веществата и следователно търсим по-ниски нива на пикочна киселина в серума.

Какви терапевтични подходи се прилагат?

Лечението при криза и в междупристъпния период е различно. Важно е да се отбележи, че между първия и втория пристъп може да мине дори година. Ако острият момент се овладее и се предприемат необходимите мерки, тогава подаграта може да не хронифицира.  Не се ли обърне внимание обаче, междупристъпните периоди се скъсяват, а кризите стават все по-продължителни, накрая пациентите имат усещането, че „влизат от криза в криза” , което вече е хронична подагра. Проблемът е, че  пациентите често спират да си пият лекарствата след като болката отмине.

 

Съществуват различни медикаменти – нови и по-стари, които се прилагат в терапията.  Вече разполагаме и с Подагрол – хранителна добавка, която представлява естер на висши мастни ненаситени киселини. Ролята му е да разтваря депата от кристали и по този начин да предотвратява образуването на кристални уратни депа и тофи. Това става като се свързва с кристалите пикочна киселина във водно-разтворимо съединение, което се отделя с урината. Следователно, Подагрол предпазва от развитието на хроничен подагрен артрит. Няма противопоказания, нито странични ефекти, не взаимодейства с други медикаменти, тоест има отличен профил на безопасност.

 

Подагрол допринася за естественото разтваряне на кристалите на пикочната киселина
Подагрол допринася за естественото разтваряне на кристалите на пикочната киселина

 

Прилага се както по време на острата криза, така и в междупристъпния период. В началото има известно покачване на пикочната киселина /защото разтваря депата им/, но след кратко време пада и се задържа в ниски стойности под 330 µmol/l. Подагрол е изключително подходящ и в случаите на атипична подагра.

 

Витамин А е другият важен елемент от състава на Подагрол. Той води до намаляване на холестерола, чиито нива обикновено са високи при пациентите с подагра. Наред с това Вит А  възпрепятства образуването на камъни в бъбреците, повлиява възстановяването на меките тъкани и костните повърхности след криза.

 

По време на пристъпа препоръчвам на пациентите да пият Подагрол по 20 капки - от 3 до 5 пъти дневно.  След преминаване на кризата намаляваме дозата на 20 капки дневно, което може да продължи месеци наред.

Коментари