Публикация

8 ключа към дълголетието

Ще живеете по-дълго и по-добре, ако спазвате няколко прости, но ефективни правила


Сутрин пийте чаша хладка вода

По този начин създавате т.нар. депо с течности, което организмът може да ползва. През деня също пийте достатъчно течности, с тяхна помощ в клетките на тялото се доставят необходимите витамини и микроелементи. Водата е необходима и за ефективната дейност на нервната и сърдечносъдовата системи, тя подхранва дисковете на гръбначните прешлени и ставите.

Учените смятат, че процесът на стареене е пряко свързан с недостигът на течности в клетките, защото с възрастта количеството вода в организма се понижава, чувството за жажда се притъпява и организмът буквално изсъхва.

Мийте зъбите си два пъти дневно

Резултатите от изследвания са открили пряка връзка между заболяванията на венците и сърдечносъдови проблеми. Според учените причината е в бактериите стрептококи, които нерядко водят до възпаление на венците. Ако стрептококите попаднат в кръвообращението, те започват да изработват особен белтък, който предизвиква слепване на тромбоцитите. Това на свой ред води до образуване на кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове.  

 

Хранете се бавно

Бързото хранене е в пряка връзка с  наднорменото тегло. Вероятността мъжете да натрупат излишни килограми, когато се хранят бързо, е с 84% по-висока в сравнение с тези, които ядат бавно и спокойно. При жените този риск е два пъти по-висок. Причината се крие в появата на проблеми в сигналната система, която трябва да предупреди организма, че храненето трябва да спре.

 

Наднорменото тегло води до проблеми със сърцето, ставите и диабет.

 

Лягайте рано

Хората, които лягат късно, живеят по-малко в сравнение, които лягат рано, сочат изследвания. При любителите на късните часове, по-често се среща диабет и сърдечносъдови заболявания. Колкото по-дълъг е сънят преди полунощ, толкова повече мелатонин се изработва в организма. Този хормон не само помага да възстановим силите си, но и да се събудим бодри. Освен това се понижава нивото на захар в кръвта, подобрява се работата на имунната система, намаляват се стресът и рискът от злокачествени заболявания.

При хората, които си лягат късно, се изработва недостатъчно количество мелатонин, затова те по-често боледуват, по-лесно качват килограми, по-нервни са.

Играйте  компютърни игри

Има игри, които определено могат да удължат младостта на мозъка. Най-полезни се оказват игрите, в които се стреля. Те повишават вниманието към детайлите, ускоряват процеса на обработка на информацията и развиват когнитивните функции, в това число и въображението.

За да запазите здравето на очите си и доброто си зрение, почивайте на всеки 10 минути.

Четете книги

Четенето тренира мозъка. Американски учени в продължение на 12 години изследвали качеството на живот на 3,5 хиляди доброволци над 50-годишна възраст, като ги разделили на три групи: едните четат над 3 часа в седмицата, вторите – под 3 часа, третите изобщо не посягали към книгите. Оказало се, че любителите на четенето живели средно с 23 месеца по-дълго в сравнение с доброволците от третата група. При това положителният ефект се наблюдавал само при хората, които предпочитат художествената литература, а научните трудове и вестниците не оказвали никакво влияние върху продължителността на живота. Според специалистите книгите развиват въображението, увеличават концентрацията и вниманието.

Ограничете консумацията на сол

Солта е необходима на организма, защото поддържа водния баланс, помага за предаване на нервни импулси и за нормалната дейност на мускулатурата. Но на човек е необходима само четвърт чаена лъжичка сол на ден. Всичко, което употребяваме над тази норма, ще ни навреди. Бъбреците не могат да се справят с излишната сол, която се натрупва и води до повишено кръвно налягане.

Движете се

 Ако искате да имате здраво сърце и кръвоносни съдове, необходимо е да тренирате не по-малко от 30 минути на ден 5 пъти в седмицата. Оптималното натоварване е 300 минути упражнения на седмица. Изключително полезно е бързото ходене.

 

източник: jivotatdnes.bg

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари