Публикация

3 лв. ще вземат фармацевтите за безплатни лекарства

Повишението е по искане на Българския фармацевтичен съюз


Таксата, която фармацевтите получават от здравната каса за отпускането на безплатните лекарства ще се повиши на 3 лева. Това решение е взел Надзорният съвет на последното си заседание миналия петък. Промяната е в отговор на условията на Българския фармацевтичен съюз (БФС), за да продължат работа по изготвяне на новите правила за работа през тази година.

Два лева получават в момента фармацевтите, за да отпускат напълно реимбурсирани медикаменти, а цената на някои от тях може да достигне до няколко хиляди лева. В същото време отговорността за работата и обработката на документите не е никак малка. Таксата не е променяна от 2009 г., въпреки нееднократните призиви на съсловието, заради това пък аптеките, които работят с подобни медикаменти намаляват.


Очакваният ефект от промяната 

ще е аптеките да продължат да отпускат 100% безплатните лекарства, защото има тенденция да прекратяват договорите си, като и да има по-голяма справедливост в заплащането на труда на колегите, обясни проф. Илко Гетов, председател на БФС. По изчисления на съсловната организация увеличението на разходите на здравната каса за цялата година ще е едва 5 млн. лв.

Друга мярка, която общественият фонд обещава да въведе в отговор на исканията на съсловната организация са стимули за аптеките в трудно достъпните региони.


„Идеята ни е това да става по модела на 

стимулите за общопрактикуващите лекари и денталните медици. Целта е да осигурим равен достъп до фармацевтична грижа и лекарства на всички български пациенти", каза проф. Гетов. В момента по сметки на БФС в страната има 85 общини, в които няма аптека с договор с касата, а в 11 общини изобщо няма аптека.

Коментари