Публикация

Какво са ксантелазмите и как се лекуват? Д-р Малена Герговска

Какво са ксантелазмите и как се лекуват?

Д-р Малена Герговска

Ксантелазмите са маcтни натpyпвания и заcягат кожата около очите. Oбикновено започват като малки, жълти на цвят отлагания във вътpешния ъгъл на гоpния клепач, но c годините cе pазpаcтват и обxващат cиметpично и долните клепачи.


    Името им идва от гpъцките дyми кcантоc (жълто) и елазма (кована плоча). Oбикновено започват като малки,  жълти на цвят отлагания във вътpешния ъгъл на гоpния клепач, но c годините cе pазpаcтват и обxващат cиметpично и долните клепачи. Жълтите плаки не пpечат на фyнкцията на очите. Пациентите не се оплакват от болка или сърбеж в засегнатата област, но търсят лечение поради естетически причини. Ксантелазмите се срещат по-често при жени (в 34%), но може да се наблюдават и при мъже (в 17%). Най-често се появяват във възрастта между 40 и 50г.

    Съвременната медицина е установила, че тези жълти изменения около очите се дължат на отлагане на мастни субстанции (най-често холестерол) в кожата. Невинаги оабче пациентите имат нарушения в мастната обмяна. Статистиката показва, че приблизително половината от засегнатите от ксантелазми  пациенти, имат изменения в липидния профил, а останалите нямат отклонения в стойностите на холестерола, триглицеридитте и другите специфични изследвания на мастните субстанции в кръвта.

    Причините за поява на ксантелазмите могат да бъдат наследствени нарушения в липидната обмяна. Други фактори, на които могат да се дължат ксантелазмите, са някои лекарства, диети, нарушения в метаболизма и заболявания като диабет и хипофункция на шитовидната жлеза. От голяма значение са, приемът на мазни храни, консумацията на алкохол и наднорменото тегло. Към виновните лекарства се причисляват кортикостероидите, анаболните стероиди, естрогените и някои лекарства против хипертония.

    Диагнозата се поставя лесно, защото цветът и местоположението на обривите са много характерни. За сметка на това обаче, отстраняването им не е никак лесно Основно правило е, да се изследва липидния профил на пациентите. Най-често се откриват повишени нива на холестрол /лошият холестрол е повишен, а добрият – понижен/. Възможно е в семейството да има и други такива случаи на т.нар.  фамилна хиперхолестеролемия. Ако се установят отклонения в изследванията, пациентите задължително трябва да предприемат мерки за нормализиране на съдържанието на липиди в кръвта. Това се прави, за да се предотвратят  рецидивите след премахването. Но, за съжаление, дори при нормализиране на показателите и стриктно медикаментозно лечение и диета, ксантелазмите не изчезват винаги и жълтото оцветяване не преминава.

    Методите за премахване на ксантелазмите включват течен азот, оцетна киселина, електрокаутер или хирургично отстраняване. По–нов метод е лазерното лечение. Физичните методи са най-старите и включват отстраняване на ксантелазмите с течен азот. За постигането на приемлив резултат са необходими доста процедури обаче. Течен азот не може да се прилага, когато плаките са дълбоки или много близо до ръба на клепачите.

Химичният метод се състои в изгаряне на плаките с различни концентрации на трихлороцетна киселина. Резултатите са добри, но обикновено не се отстранява цялата плака, а само част от нея.

    При прилагането на елетрокаутеризацията /изгарянето с ток/, както и при предходните методи, има риск от образуването на белези. Хирургичното премахване е добра алтернатива, но при него статистиката изчислява голям риск от повторно появяване на жълтите плаки между 24 и 35%.

    Най-добри резултати се постигат от премахването на ксантелазмите с лазер. Поставя се местна упойка, след което плаките се изпаряват. Зарастването на кожата след процедурата трае между 1 и 2 седмици, но при по-дълбоко разположените липидни отлагания, възстановяването на кожата може да отнеме и месец.

   И все пак, дори жълтото оцветяване около очите да не ви притеснява, ако имате ксантелазми, е необходимо щателно изследване. Редица проучвания сочат, че ксантелазмите са рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и не трябва да се пренебрегват като предупредителен сигнал за нарушения в организма.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

0887989082

www.drgergovska.com

Коментари

Здравейте, Колеги ! Считам за необходимо да се подчертае, че ксантелазмите се класифицират към доброкачествените тумори. В съвременната офталмология се разглеждат, като доброкачествената проява на ксантом с предилекционно място околочната област. Подобна локализация се наблюдава по горните и долните крайници. Това не е просто "някакво мастно натрупване". Освен това са няколко вида според локализацията и засегнатите структури, което определя и терапевтичното поведение. Офталмологичен поздрав и пожелавам приятна седмица ! Справка - Основен Курс по Офталмология на  Американската Академия.