Публикация

Лекарства за редки болести ще се купуват без обществена поръчка

Лекарства за редки болести ще се купуват без обществена поръчка

Става въпрос за медикаменти, които са разрешени за употреба в ЕС, но не се разпространяват у нас


При закупуването на лекарствени продукти, предназначени предимно за лечение на редки заболявания, няма да се обявява обществена поръчка. Това решиха вчера депутатите с промени в Закона за обществените поръчки, предложени от ГЕРБ, приети на първо четене, пише в. „Сега“.

 

От публикацията научаваме, че става въпрос за особена група медикаменти, които се прилагат, когато лечението на определено заболяване е без алтернатива в страната.

 

Министърът на здравеопазването утвърждава списък с подобни лекарства по предложение на лечебните заведения. В този списък влизат само продукти, които са пуснати в употреба в страна - членка на ЕС, разрешени са по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, но не се разпространяват на българския пазар. Според вносителите от ГЕРБ това са основно редки лекарства. Но според актуалния списък на МЗ повечето са базови и евтини медикаменти, основно в онкологията, които са изчезнали от нашия пазар заради прекалено ниските им цени.

 

Вносителите на законопроекта изтъкват, че спецификата на определени заболявания прави невъзможно прогнозирането и планирането на обществени поръчки за предварителното закупуване на лекарствата. 

 

„Провеждането на обществена поръчка, дори във възможно най-кратки срокове... има отрицателно отражение върху лечението на пациентите, нуждаещи се от незабавно лечение“, аргументират се управляващите.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари