Публикация

Редовният прием на сирене е полезен за имунитета на възрастните


Консумацията на едно парче сирене (кашкавал) всеки ден действа положително на имунната система на по-възрастните хора.

Финландски учени са установили, че млечният продукт предпазва и подобрява имунитета чрез доставянето на пробиотичната бактерия в организма.

Проучването, публикувано в FEMS Immunology & Medical Microbiology, показва, че сиренето влияе на възрастовото влошаване на имунната система, изразяващо се в неспособност за борба със злокачествени клетки, с инфекции и др.

Учените са изследвали група хора на възраст между 70 и 103 години. Една част от тях са консумирали сирене, богато на пробиотици, а останалите - плацебо.

След 4 седмици тези от доброволците, които са приемали млечния продукт, са имали подобрение във функциите на имунната система.

Коментари