Публикация

Напрежение сред общопрактикуващите лекари, готовност за протест

Напрежение сред общопрактикуващите лекари, готовност за протест

Недоволство заради отчетите с касови бележки


Столичната лекарска колегия предупреждава за нарастващо напрежение сред общопрактикуващите лекари и назряващи протестни действия. Причината за недоволството - изискването за отчитането на касовите бележки, издавани при прегледа на пенсионерите, както и размерът на потребителската такса. 

 

Колегията настоява Управителният съвет на Българския лекарски съюз да постави пред компетентните институции следните искания:

 

1.    Да отпадне освобождаването от потребителска такса за сметка на изпълнители на медицинска помощ /ИМП/ - за групите освободени ЗОЛ, потребителската такса да се заплаща от съответните ресорни ведомства.

 

2.    Потребителската такса да бъде обвързана с процент от минималната работна заплата, установена за страната, с цел да се възстанови функцията й на регулатор при свръхпотребление на медицинската услуга, както беше предвидено.

 

От СЛК смятат, че е необосновано изискването за допълнителни описи на касовите бонове на частично освободени от заплащане на потребителска такса. 

 

„И към настоящия момент съществува финансов отчет на изпълнителите на медицинска помощ към РЗОК плюс свързани фискални устройства с НАП. Тази промяна в ЗЗО натоварва административно лекарите, влошава качеството на медицинската помощ и създава условия за листа на чакащите“, категорични са от Столичната лекарска колегия.

 

Според медиците се създават условия за дискриминационно отношение към хората, заплащащи пълен размер на потребителската такса и здравна вноска. 

 

И допълват, че при подаване на новите описи чрез РЗОК от лекарите се изпращат лични данни /ЕГН/ към трети лица за контрол, което е нарушение на Закона за защита на личните данни.    

 

В тази връзка е необходима спешна законодателна инициатива за отмяна в ЗЗО на допълнителните описи, изтъкват от колегията.

 

От СЛК са категорични, че е „наложително държавата да поеме и реализира социалните си функции, а не с тях да бъдат натоварвани изпълнителите на медицинска помощ“.

Коментари

И така- пълна такса за всички! Да ги възстановява,който ги е освободил! 2-наша цена на всяка дейност-реална,не "касова". Дамо тези две неща ще изкарат на яве колко всъщност е социална" дадена политика.Да прекратим порочните глави за контрол и санкции. А ако искаме още по-нормална среда- трябва да "нагазим"в порочния социален модел на осигуровките,демонополизацията на НЗОК и т.н. Но и за да постигнем нещичко изобщо трябва да се запитаме - НА КАКВО СМЕ ГОТОВИ ЗА ДА УСТОЯВАМЕ ИНТЕРЕСИТЕ СИ?!! ЩЕ ВДИГНЕМ ЛИ ГЛАВИ ОТ БУМАГИТЕ? ЩЕ ЗАГЪРБИМ ЛИ ДРЕБНАВИТЕ БОРБИ И СТРАХОВЕ-никой чиновник не може да ни отнеме уменията( освен деменцията!) ЩЕ БЪДЕМ ЛИ ТВЪРДИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ В БИТКАТА СИ? ГОТОВИ ЛИ СМЕ ДА НЕ ПОДПИШЕМ НОВ НЕИЗГОДЕН ДОГОВОР? В България можеш да постигнеш нещо само с натиск,или подкуп и далавера! Е,ние няма да направим последното...

Така сме,защото: 1-не сме интересни за който и да е управляващ -от нашия труд няма проценти и далавера- виж лекарства и консумативи! Но пък могат да трупат електорат на наш гръб,обещавайки безплатни услуги! 2.- промити с годините мозъци-дълг,хуманност,страх . 3- инертност,ниско самочувствие,"свиване" в наложените рамки и ограничения. Няма да изброявам повече,че току виж се засегнал някой колега... Но трябва да си изясним нещо- "хуманни" сме,защото работим с хора/не.че много пъти не се чудим дали наистина е така:) Второ -длъжни сме единствено(както и всички останали!!!) да предлагаме качествен продукт-знание и умения.но на съответната достойна цена. Да защитим статут в обществото,изключващ насилие ,саморазправа и пренебрежително държане спрямо нас(за това е виновен и лесния и евтин достъп до лекаря.

Анонимен
4 фев 2018 13:55

Подкрепям единодушно колегите  -в Парламента да се приемат от депутатите  отлагания с години  плащанията за децата и пенсионерите   от сьответните министерства  .Трудьт ни е пренебрегнат и неоценен  достойно като лекари.Самочувствието ни се срива от ден  на ден  с налагането на бюрократични  изисквания и отговорности.Трябва да защитаваме  нашия авторитет като лекари  и да се подкрепяме всички !