Публикация

Нараства броят на болните от диабет деца


Над 4,5% от българите са диабетици. Тревожен факт е, че се увеличава броят на болните деца в страната и то страдащи от диабет втори тип.

Основните фактори за повишаването на заболеваемостта са наднорменото тегло, неправилното хранене, намалената физическа активност и генетичното предразположение.

Това каза доц. Ивона Даскалова, председател на УС на Българската диабетна асоциация и началник на Клиниката по ендокринология към Военномедицинската академия.

Доц. Даскалова е лектор в Петия национален конгрес с международно участие по проблемите на диабета, който се провежда в курорт Слънчев ден.

Основни теми на форума са бъдещите възможности за лечението на заболяването, превенция на метаболитните нарушения, както и най-новите постижения на медицината в областта на метаболитната и бареатричната хирургия и бетаклетъчните трансплантации.

Акцент в конгреса е помпената терапия, която в света е позната от 1976 г., но у нас методът е приложен на едва петдесетина пациенти. Става въпрос за устройство, което се имплантира в коремната област, ръката или бедрото, и наподобява функцията на изкуствен панкреас.

Терапията е подходяща при пациенти с лош контрол, поясни доц. Даскалова и допълни, че стойността на една помпа варира от 2 000 до 10 000 лева, но здравната каса не я поема. По-модерните и скъпи устройства имат и вграден глюкомер, който отчита нивото на кръвната захар при пациента 288 пъти на ден в реално време.

 

 

Коментари