Публикация

Ученици се обучават в превенцията на ХИВ и HPV


В рамките на кампанията за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se започна поредицата от интерактивни обучителни сесии в училищата, в които участват млади хора, мотивирани да научат повече за ХИВ/СПИН и HPV (човешкия папиломен вирус, основен причинител на рака на маточната шийка).

Модератори са Станислав Додов, координатор от младежката мрежа Y-PEER, специалисти от клуб „Млад онколог” и фондация „Надежда срещу СПИН”.

Сесията се провежда в няколко модула с ключови думи, развенчавайки митовете за сексуално предаваните инфекции. В непринуден приятелски диалог Станислав Додов провокира обсъждането на важни, спорни и понякога неточни твърдения и предположения за начините на предаване и за предпазване на сексуалните инфекции.

Мнението на Станислав Додов потвърждава ефективността и необходимостта от такива обучения: „В непринудената обстановка на сесията се отгатваха пароли, изразяваше се мнение, носеше се смях, задаваха се въпроси… спореше се. Усетих, че участниците са доволни от изживяното и им е било полезно”. В края на сесията се включиха Дидо и Явор от D-2, които са музикални посланици на кампанията.

Те поставиха началото на състезание, което изпитва уменията на младите хора по правилно поставяне на презерватив. Всеки от учениците получи специална гривничка като символ на съпричастност към кампанията U Ch00se.

След интерактивните сесии младите хора от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна с подчертан интерес към движението U Ch00se ще се съберат, за да обмислят каква ще бъде дейността на бъдещата младежка организация U Ch00se. 

Всичко за кампанията, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели, може да прочетете на: www.uch00se.bg.

Коментари