Публикация

От печата: Правят поликлиники от фалиралите общински болници

От печата: Правят поликлиники от фалиралите общински болници

Дълговете им са за над 35 млн. лв.


Общинските болници, които са в най-тежко финансово състояние, да станат диагностично-консултативни центрове, както сега се наричат бившите поликлиники. 
Това са част от мерките, които работна група в Министерството на здравеопазването подготвя за преструктуриране на лечебните заведения, за да не бъдат закрити, информира в. „Монитор“.

 

Дали това ще стане - ще решат общинските съвети, тъй като те са техни принципали. Съдбата да бъдат превърнати в поликлиники може да сполети двадесетина от общо 44 лечебни заведения, които са в най-критично състояние към момента, уточнява изданието.

 

„Превръщането на болница в ДКЦ е нерентабилно, защото то не може да задоволи всички здравни нужди на населението. Освен това ще наследи и пасивите на болницата“, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници, цитиран от всекидневника.

 

От публикацията става ясно и че към болници в тежко финансово положение може да се занижат критериите за брой и вид специалисти, с които трябва да разполагат.

 

 „На 35 млн. 542 хил. лева възлизат дълговете на 44-те най-закъсали общински болници към 31 януари. От тях просрочените са за 20 млн. лева, показва справка на Националното сдружение на общинските болници“, допълва изданието.

 

Подробности четете в днешния брой на в. „Монитор“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store


 

Коментари