Публикация

Д-р Веселина Йорданова: Домашно направените мехлеми НЕ лекуват рак на кожата!

Еднократно слънчево изгаряне може да доведе до меланом


Кожният рак е едно от най-разпространените онкологични заболявания, като в последните години се наблюдава повишаване на заболеваемостта. Друг проблем е и късното му диагностициране, което затруднява неговото лечение. Д-р Веселина Йорданова Николова е онколог и специалист по кожни и венерологични заболявания, която има над 20 годишен опит в областта на рака на кожата. Тя е и началник на Диагностично-консултативния блок към Комплексен онкологичен център-Пловдив.

 

  • Д-р Йорданова, от години се знае, че най-честата причина за рака на кожата са ултравиолетовите лъчи. Има ли и други фактори?

  • Да, основна причина за рака на кожата са именно ултравиолетовите лъчи. Това важи за немеланоцитния рак, който се среща предимно при възрастни хора, по откритите части на тялото, които дълго време са били изложени на слънце. Тук трябва да отбележа, че освен естественото лъчение, солариумите също могат да доведат до появата на рак на кожата. В Германия излезe много обширно проучване, според което повишаването на случаите с кожен рак е резултат от използването на солариуми. Други причини за това заболяване се явява генетичният фактор, предишни изгаряния по кожата, върху които могат да се развият злокачествени образования, няколко редки кожни синдроми и др.

  • Смята се, че хората със светла кожа и бенки са по-склонни да развият рак на кожата. Така ли е наистина?

  • Това е вярно, защото по-светлите хора са по-уязвими, защото имат по-малко меланин в кожата, който пък има предпазваща функция. И обратното важи-хората с тъмна кожа по-рядко боледуват от кожен рак, въпреки че и те не са предпазени на сто процента.

  • Има научни данни, че меланомът има бърз растеж и ранно метастазира. Бихте ли обяснили по-подробно.

  • Меланомът се смята за най-злокачественият тумор. Метастазира рано по кръвен и лимфен път. Когато е по лимфен път, разсейки се откриват в регионалните лимфни възли, а когато е по кръвен - най-често в белия дроб, черния дроб и мозъка. Смята се, че той се появява след еднократно силно слънчево изгаряне и не случайно Австралия е една от страните, където заболеваемостта е най-висока. Това се дължи на силното слънце и светлия цвят на кожата на австралийците.

  • Промяната в съществуваща бенка със сигурност ли е индикация за меланом?

  • Донякъде можем да заключим, че е така, защото началните меланоми често дават промяна във формата, ръба, цвета и границата на бенката или т.нар. правило ABCD. Не трябва да забравяме, че меланом може да се развие не само на повърхността на кожата, а и във всички телесни обвивки, където има меланоцити - например плеврата. Ето в такива случаи нямаме симптоми и той се открива много трудно, след като метастазира. При немеланоцитния рак, който се развива при възрастни, нещата са по-различни - той представлява раничка, която дълго време не зараства и кърви.

  • Вярно ли е, че немеланоцитният рак на кожата се среща по-често и той се поддава на лечение?

  • Този вид кожен рак действително е с най-висока честота, но тъй като не е социално значим, т.е. лекува се и обикновено не води до инвалидизация, в медийното пространство не се обръща много внимание на него, а по-скоро на меланома, който е по-опасен.

  • В интернет има редица твърдения, че ракът на кожата може да се излекува с домашно направени мехлеми?

  • Не, това не е вярно или поне няма клинични изследвания, които да доказват, че билкови мехлеми могат да излекуват рак на кожата. В моята практика съм попадала на пациенти, които дълго време са се „лекували“ с настойки от листа и други мазила, в резултат на което ракът се разпространява и се хваща късно.

  • Напоследък се заговори, че слънцезащитните продукти с титаниев диоксид в нано размери причиняват рак. Има ли истина в твърдението?

  • Въпреки че се появиха такива данни в специализираната литературата, аз лично нямам наблюдения и не мога категорично да отговоря на този въпрос. Има така вероятност, но трябва да отбележа, че в България не се използват масово такива слънцезащитни средства. За да се изведе някаква закономерност, трябва да имаме многогодишни наблюдения в тази насока.

  • Какъв съвет бихте дали на хората?

  • Искам да се обърна не само към възрастните, но и към младите хора - да се опитат поне веднъж годишно да ходят на преглед при дерматолог, който компетентно ще изкаже мнението си относно състоянието на тяхната кожа. Желателно е да посещават един и същ дерматолог всяка година, който да следи тяхното състояние и навременно да отчете възникнали промени по кожата.

Коментари