Публикация

НЗОК харчи 50 млн. лв. годишно за интензивно лечение  

НЗОК харчи 50 млн. лв. годишно за интензивно лечение  

Обмисля се вариант за децентрализиране на касата


50 млн. лева годишно заплаща здравната каса за интензивното лечение на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета.

Това съобщи управителят на НЗОК проф. Камен Плочев пред БНР. 

Когато това се плаща от Министерството на здравеопазването, разходите за година бяха 8 милиона, а сега към здравната каса струва 50 млн., тъй като са скъпи пътеките. Направихме анализ и се установи, че невинаги се приемат за лечение в тези отделения хора, които са в животозастрашаващо състояние. Ние сме поставили проблема пряко на масата, изтъкна проф. Плочев.

 

Той добави, че 34 милиона лева са необходими за покриване на новите 13 молекули от мораториума за лекарствата тази година, а парите ще се осигурят чрез отстъпките за лекарства. 

 

„Искаме да направим един период на проучване - да видим дали наистина са ефективни, наистина ли това са нови молекули и кое ги прави толкова скъпи. Няма лимит за пациентите, които се нуждаят от лечение с новите молекули през тази година“, обясни управителят на касата. 

 

От думите му става ясно, че се обмисля вариант за децентрализиране на здравната каса, „като се осигури един минимален пакет, който да осигурява живот и животоспасяване“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари