Публикация

Кмет на казанлъшко село организира безплатни прегледи за жители,които нямат достъп до лекарска помощ

Кмет на казанлъшко село организира безплатни прегледи за жители,които нямат достъп до лекарска помощ

"Голяма част от жителите на селото нямат достъп до квалифицирана лекарска помощ от години.В кметството направихме спешен кабинет,който обслужвам аз,когато се наложи" - споделя кметът на казанлъшкото село Средногорово Илиян Илиев


Защо се наехте със задачата да организирате безплатни прегледи?

 

Този проблем не е от сега.Жителите на селото трудно пътуват,парите им не стигат,нямат близки,сами са или не желаят да ангажират децата и внуците си, за да отидат на лекар, на най-обикновен лекар.Да не говорим за тежките процедури, чакат много, няма направления,случайно ако има,тръгват да дирят специалисти,там пак чакат и най-често се отказват.Носят си болежките докато стане късно.

 

И започнахте кардиологичните прегледи като най-спешни?

 

-Да.През месец януари в с.Средногорово пристигна екип на МЦ „Европейска здравна грижа” и направиха профилактични кардиологични прегледи на част от жителите на селото,които нямат възможност да  пътуват или да получат направление за кардиолог.

Дойдe екип специалисти, направиха кардиографии и ехографии и прегледаха повече от 15 души, при повече от 1/3 от прегледаните откриха немаловажни кардиологични проблеми.Това за мен беше ясен знак,че трябва да се мисли в посока на превенция и на други заболявания.

На 3 февруари по моя инициатива, с одобрението на ръководството на болница „Тракия” и съвместно с  д-р Иван Сираков д.м който е водещ специалист гастроентеролог  и мой голям приятел, организирахме прегледи на 40 души от селото .

Инициативата беше посрещната с ентусиазъм от жителите и трябва да кажа, че това не е политически пиар, а елементарна грижа за хората, които наравно с тези в големите градове трябва да имат възможност да получават специализирана лекарска помощ.

Предвидени бяха 40 души, но екипът на д-р Сираков се ангажира да поеме и непредвидените, които дойдат допълнително. Имам и уверението на д-р Сираков, че дори и след тази кампания нуждаещи се жители на селотоще бъдат приемани,преглеждани и ако се наложи лекувани  в болница „Тракия”

Имам амбицията да направим тези прегледи традиция. 

 

Ще се върна още веднъж към основния проблем – липсата на лекарска помощ в отдалечените райони и селата.От колко години в с.Средногорово няма лекарска практика и кой се грижи за здравето на жителите?

 

-Много време.Повече от  10 години.През 2015г. здравната служба беше продадена на частно лице. Селото се обслужва от един фелдшер, който е към практиката на д-р Слави Славов в съседното село Бузовград, на около 8км.Човекът идва до селото с колелото,тъй като не са предвидени средства за транспорт.Купува лекарства, носи направления, които никога не стигат, събира рецептурни книжки, мери кръвно, поставя инжекции…но това съвсем не е достатъчно,тъй като жителите са предимно възрастни и нужда от своевременна помощ има постоянно. 

 

-Направили сте кабинет за спешна помощ в кметството?

 

- Да.През ноември 2015г. поех мандата на кмет и първата ми задача беше да отворя кабинет,оборудван със всичко необходимо за първа медицинска помощ.Кабинетът е в сградата на кметството на втория етаж.

 

-А кой го обслужва?

 

-Аз.Няма начин, налага се.А от друга страна се гордея ,защото ми беше обидно да виждам как се мери кръвно на улицата,в магазина…да не говорим за обслужването от Спешна помощ,когато се наложи.Проблемите са много и доста надълбоко, трябва да се погледнат на държавно ниво, да се направи промяна в здравеопазването.Реформата тече от години,но резултатите не са добри.

 

Д-р Сираков, проблемът с обслужването на малките населени места  и заплащането на лекарите имащи такива практики се обсъжда доста широко в нашата онлайн дискусия за промените в НРД касаещи доболничната помощ.Какво е вашето становище?

 

Трябва да сме наясно,че нищо не зависи от БЛС.За мен, няма политическа воля за решение на този проблем, а тези решения са в техния ресор.За властимащите, е много лесно когато имат здравословен проблем, да отидат до София при най-добрите специалисти.За обикновените хора по селата и отдалечените населени места това е непреодолимо препятствие. И  ще става все по-зле, защото лекарската професия застарява, млад специалист няма да отиде да практикува в малко населено място, ако изобщо остане да работи в България, споменахте също ниското заплащане, това е голям проблем.

Едно от възможните решения напълно приложимо у нас, вече е отдавнашна практика в много европейски страни. Там няколко малки населени места се обслужват от един спешен център, който е на разположение 24 часа и е оборудван с най-необходимото. Но за това са нужни добре работещи държавни механизми и политика, насочена както към правата на пациентите, така и към защита на лекарската професия, която в последните години е буквално атакувана -  голямо натоварване, ниско заплащане, агресия от страна на пациентите,много проблеми...

Приветствам инициативата на моят приятел -  кметът на с.Средногорово и се надявам наистина това да е само началото.Аз от своя страна ще направя каквото мога.

 

Г-н Илиев, какви са следващите крачки ?

Радвам се че д-р Сираков откликна и съм много благодарен на ръководството на болница „Тракия” за оказаното съдействие и дано не се окажем  като Донкихотовци, да покажем че е възможно и други кметове и болници да се присъединят. 

Ще търсим съдействие занапред и от други специализирани болници и както вече казах,имам амбицията да направя профилактичните прегледи традиция.

Надявам се също, да станем свидетели на адекватни политически решения касаещи здравеопазването.

Синът ми е лекар,снаха ми също.Виждам че няма начин да бъдат привлечени млади специалисти да практикуват в малките населени места.Виждам колко трудно си намират къде да специализират и да се развиват в професията.А най-много искам да останат да работят в България.

 

Коментари