Публикация

Български и чуждестранни експерти ще обсъдят здравословното хранене при децата

Български и чуждестранни експерти ще обсъдят здравословното хранене при децата

София е домакин на конференция, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на министрите на здравеопазване


„Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“ ще бъде темата на конференция, която ще се проведе утре, 6 февруари, в НДК в столицата.

 

Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на министрите на здравеопазване. Експерти от държавите-членки на ЕС от сферата на здравеопазването и земеделието заедно ще дискутират възможностите на активни политики за справяне с ръста на хроничните болести, с акцент върху превенцията.  

 

Във фокуса ще бъдат здравословно хранене и храни при децата. Връзката между хранене и здраве, отражението на храните върху детското развитие, здравословните хранителни навици като ключова здравна детерминанта, практики в регулация на маркетинга на храни, предназначени за деца, са само част от темите, по които ще дебатират експерти на европейско и световно ниво, уточнява Министерството на здравеопазването.

 

Ролята на традиционните хранителни диети, както и перспективите пред една „по-здравословна“ бъдеща Обща селскостопанска политика, отзивчива и към потребностите от достъпни здравословни храни, също ще бъдат засегнати. 

 

Конференцията ще предостави възможност за обмен на добри практики и успешни политики на национално, европейско и световно ниво, и ще бъде ориентир за дискусиите, предстоящи в Съвета на министрите.

 

Събитието демонстрира нуждата от съвместни усилия на секторите „Здравеопазване“ и „Земеделие“, обединени от общата кауза за промоция на здравословно хранене сред децата и консумация на доказано здравословни традиционни хранителни продукти.

 

Форумът ще бъде открит съвместно от Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието, националния омбудсман и Европейската комисия. Сред лекторите са представители на Световната здравна организация, на генералните дирекции по здраве и безопасност на храните и по земеделие на Европейската комисия, учени и експерти в областта на храненето и храните на национално, европейско и международно ниво.
 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store


 

Коментари