Публикация

Д-р Пенка Стоянова: Правилната комбинация от билки облекчава всяка кашлица

Д-р Пенка Стоянова: Правилната комбинация от билки облекчава всяка кашлица

Кашлицата при децата може да бъде причинена от вирус, алергия и дори стрес


През последните години при лечението на кашлица хората се обръщат все по-често към природните продукти. Преди години, за справянето с това неприятно състояние, лекарите изписваха предимно сиропи на химическа основа. Напоследък обаче много популярни и с добро действие са препаратите, съдържащи екстракти от различни билки, казва д-р Пенка Стоянова от Стара Загора, специалист по педиатрия и обща медицина с 30 годишен опит.

 

Кашлицата най-често е симптом на вирусно заболяване

 

Тя представлява защитен рефлекс на организма. При вирусните инфекции кашлицата най-често започва като суха, а след това преминава във влажна.

 

През сезона на грипа голяма част от кашлящите пациентите са деца. Поради крехката им възраст е добре кашлицата при тях да бъде лекувана с природни продукти.

 

Защо да изберем сиропната форма на Ен-Ти-Тус

  • създаден е на базата на Аюрведа и индийската медицина;
  • съдържа екстракти от седем билки, сред които сладник, босилек и куркума, както и евкалиптово масло;
  • препоръчва се за деца над 1 година;
  • поради безвредното действие на билките може да бъде употребяван от бременни и кърмачки.

Капсулите на Ен-Ти-Тус  също са добро решение за деца над 6 г., както и за възрастни

Те съдържат 12 билки, сред които са особено полезните джинджифил и куркума.

  • облекчават всички видове кашлица – суха и влажна, алергична
  • спомагат отхрачването и правят по-лесно отделянето на жилавия секрет
  • не водят до сънливост и до сухота в устата
  • нямат странични ефекти, тъй като са съставени от билки
  • не съдържат глутен, царевица, пшеница, нишесте или захар

Някои деца не обичат сироп, а капсулите са им неприятни за поглъщане, тогава на помощ идват

 

таблетките за смучене,

 

които имат приятен вкус, подчертава д-р Стоянова. Всъщност Ен Ти Тус таблетките се предлагат в 4 вкусови разновидности: с вкус на портокал, с вкус на мед и лимон, с вкус на ментол и евкалипт, с вкус на ментол и джинджифил. Педиатърът ги препоръчва за деца над две годишна възраст, които могат да смучат таблетки, както и за порасналите. Уникалната комбинация от 12 билки прави таблетките абсолютно безвредни и същевременно ефективно оказващи комплексно действие върху дихателните пътища:

  • успокояват дразненето на гърлото и дихателните пътища
  • облекчават различни видове кашлица, включително и алергична
  • те са подходяща съпътстваща терапия при грип и вирусни инфекции

При децата често се случва кашлицата да продължи по-дълго и да се превърне в хронична. Най-често причината за това са усложнения, като бронхити и пневмонии. Възможно е обаче тя да бъде психогенна в резултат на някакъв стрес. В такива случаи е задължително детето да бъде заведено при пулмолог, за да се установи точната причина. Билковите средства са най-добрият начин симптомите да бъдат облекчени и да бъдат успокоени лигавицата на гърлото и дихателните пътища.

 

Специалистът напомня, че родителите не трябва да чакат децата им да се разболеят, а да взимат превантивни мерки. От изключителна важност е децата да бъдат закалявани. При съвременния начин на живот много от тях стоят затворени по домовете си, а вместо в парка, майките им ги водят по МОЛ-овете. Според д-р Стоянова най-малките, а и подрастващите имат нужда от три неща - въздух, слънце и вода. Закаляването може да става през всички сезони и децата трябва да бъдат пускани да играят сред природата. През лятото е хубаво да бъдат заведени на море, където има много слънце, а водата е топла и могат да се правят слънчеви бани. През студените месеци разходките трябва да бъдат редовни и съобразени с времето и здравословното състояние на малчуганите.

Коментари