Публикация

Нов ДНК тест в лаборатория „ЛИНА” открива едновременно три полово предавани инфекции

Нов ДНК тест в лаборатория „ЛИНА” открива едновременно три полово предавани инфекции

Тестът включва изследване за хламидия трахоматис, гонорея, трихомони и е подходящ както при сиптоми на инфекция, така и при планиране на бременност и лечение на стерилитет


 

 

Медицинска лаборатория “ЛИНА” въведе ново изследване - комбиниран ДНК тест, който включва едновременно изследване за хламидия трахоматис, гонорея и трихомони.

„Изследването се препоръчва при: симптоми на инфекция или хронични инфекции на урогениталния тракт, планиране на бременност, контрол на ефективността на лечение с антибактериални лекарства, профилактични скрининг тестове, мъжки и женски стерилитет, както и за диференциална диагноза на заболявания със сходни симптоми: микоплазма, уреаплазма и др. При планиране на бременност е добре тестът да бъде извършен и от двамата партньори, особено ако някой от тях има хронични заболявания на урогениталния тракт”, обяснява биологът на лаборатория „ЛИНА” Красимира Чернаева.

Освен висока чувствителност и специфичност, ДНК тестът има и друго предимство пред останалите методи за изследване- голямото разнообразие от биологични проби, които могат да се използват. Откриването на патогена може да се направи: при жените - от цервикалек секрет или урина, а при мъжете от уретрален секрет, урина, еякулат, простатен секрет или натривка от гланса. Резултатите от изследването излизат до 7 работни дни. Цената на целия пакет е 60 лв.

Най-често наблюдаваните клинични изяви , свързани с полово предаваните инфекции, са: уретрит, простатит, стерилитет и/или еректилна дисфункция при мъжете, тазово-възпалителна болест (PID), извънматочна бременност, стерилитет и преждевременно раждане - при жените, както и инфекции на новороденото.

„Широкото разпространение и усложненията, които причиняват полово предаваните инфекции, определя нуждата от тяхното навременно диагностициране и лечение. Затова от лаборатория „ЛИНА” въведохме изключително точен и прецизен ДНК тест, който открива едновременно три заболявания”, казва Красимира Чернаева.

Полово предаваните инфекции са проблем от глобален мащаб. Те крият сериозни физиологични и психологически последствия както за мъжете, така и за жените. Голямата част от полово предаваните инфекции протичат без клинични изяви. По данни на Световната здравна организация (СЗО) приблизително 70-75% от инфектираните остават безсимптомни за дълъг период от време или клиничната изява е бедна и хората пренебрегват наличието ѝ, а това може да доведе до проблеми в бъдеще. 

 

До какво води инфектирането с хламидия трахоматис, гонорея или трихомони?

Бактериалните инфекции, причинени от хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis), са сред най-честите полово предавани заболявания. Хламидийната инфекция е известна като тиха болест, защото мнозинството от инфектираните нямат симптоми. Те се появяват 4 до 20 дни след контакта. При жени хламидията засяга първоначално цервикса и уретрата. Симптомите са неспецифични - вагинално течение , парене при уриниране, болка или кървене. При мъжете симптомите са уретрално течение, парене при уриниране, чести позиви или болка в края на уринирането.

Гонореята, известна още като трипер, е инфекция, причинена от бактерията Neisseria gonorrhoeae, която се предава при полов контакт. Инфекцията се проявява главно с гнойно течение от уретрата (при мъжа) и от канала на шийката на матката (при жената). Инкубационният период на инфекцията с гонорея е 0 до 14 дни, като обикновено симптомите се проявяват до 5-тия ден след заразяването. За разлика от жените, при мъжете между 30 и 60% от заразените имат асимптоматична уро-генитална гонорея. Нелекуваната гонорея може да доведе до сериозни здравословни проблеми, засягащи мъжките и женските репродуктивни способности.
 

Симптомите на гонорея са сходни с тези при хламидиите, микоплазмите и уреаплазмите, което прави удачно успоредното изследване за всички тези микроорганизми, характеризиращи се със сходство в клинична картина. Изследване за микоплазма и уреаплазма се извършва в Медицинска лаборатория “ЛИНА”  вече 6 години. Тестът може да се направи самостоятелно или в съчетание с хламидия трахоматис. Важно за пациентите е да знаят, че от една проба може да се изработят всички ДНК тестове, извършвани в лаборатията.

 

Трихомониазата е полово предвана инфекция , която засяга в голяма степен и двата пола. Смята се, че тя засяга 20-25% от жените на възраст 16-35 години и е причина за 7-10 % от уретритите при мъжете. Причинителят на трихомониазата е паразит: Trichomonas vaginalis. Извън човешкия организъм е много неустойчив и бързо загива, поради това заболяването се предава предимно по полов път. Инкубационният  период на трихомониазата е средно 10 дни (3-20 дни). Заболяването засяга и двата пола, но при голям процент от мъжете протича безсимптомно. В този случай те се явяват само преносители като това благоприятства разпространението на инфекцията между партнъорите. Понякога се проявява като възпаление на уретрата (уретрит). При жените се засягат влагалището, шийката на матката и уретрата, като най-честата проява е със засягане на влагалището (т.нар. трихомоназен вагинит). Симтомите му са: засилена влагалищна секреция с жълто-сиво-зеленикав цвят и лоша миризма, сърбеж , болка. Много рядко при жените няма симптоматика. Характерна особеност на трихомоните е способността им да фагоцитират (поглъщат) други микроорганизми (бактерии) като по този начин се превръщат в резервоар на патогенни причинители на други инфекции, включително и сексуално предавани, като например хламидия, гонорея. Това обяснява честото наличие на съпътстващи инфекции при трихомониазата.

 

В световен мащаб, най-точният метод, който се използва за откриването на полово- предаваните инфекции е PCR (полимеразна верижна реакция). Методът спада към групата на молекулярната диагностика и се състои в откриване на определени участъци от ДНК от генетичния материал на патогените. PCR-тестът е изключително точен и прецизен. Може да открие ДНК на патогена дори при наличие на една единствена инфекциозна клетка. Присъствието на други микроорганизми не влияе върху провеждането на теста. За удобство на пациентите пробите за ДНК се съхраняват 1 месец след постъпването им в лабораторията и могат да се използват за допълнителни тестове.

Коментари