Публикация

Мая Манолова: Общ европейски орган да контролира храните

Мая Манолова: Общ европейски орган да контролира храните

Мобилно приложение сканира етикетите на продуктите и показва дали има Е-та в тях 


Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган, с единен контрол, който да следи за двойните стандарти при храните и за използването на добавки в тях - за това призова омбудсманът Мая Манолова.

 

Тя взе участие в експертната конференция „Бъдеще в добро здраве за Европа: Здравословно хранене при децата“, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Като омбудсман смятам, че е недопустимо да има различно качество потребители в рамките на Европейския съюз. Председателството е възможност за България да поставим на масата на ЕС теми, които смятаме за важни, а здравословното хранене при децата, двойните стандарти при храните са безспорно теми, които са важни и за всички европейски граждани, категорична бе Мая Манолова.

В изказването си тя акцентира върху факта, че институцията на омбудсмана е много активна по темата и отдавна настоява за европейска директива, която да забрани производството и предлагането на продукти с двойни стандарти.

 

„Ние проведохме собствено проучване – с български майки, които живеят в Берлин и Виена и наистина установихме, че и по отношение на детските храни, на стоките за деца, които са закупени в един и същи момент от едни и същи търговски вериги – в Берлин, Виена и София, се наблюдават отклонения в съставките“, каза омбудсманът.

 

Мая Манолова подчерта, че тези порочни практики са абсолютно недопустими и нечестни, а аргументът, че са съобразени с националния вкус и предпочитания, е неоснователен. „Как се преценява националният вкус на 6-месечно бебе“, попита омбудсманът.

 

„Заедно с Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на икономиката и с българските евродепутати от всички парламентарни групи започнахме кампания срещу двойните стандарти при храните. Включително с известни българи, лидери на обществено мнение, неправителствени организации, депозирахме петиция в Европейския парламент, която е призната за допустима в началото на тази година и предстои обсъждане, дебат по проблема, в рамките на Комисията по петиции в Европейския парламент“, допълни общественият защитник.

 

По думите й, в процеса на изследването на двойния стандарт при хранитe, институцията е установила и двоен стандарт при добавките в храните, т.нар. Е-та -  оцветители, емулгатори, консерванти, подсладители, набухватели и други.

 

„Според европейското законодателство – Регламент 1333/2008 г., в Европейския съюз са разрешени и допустими в определени количества 337 E-та, но тяхната употреба в различните страни-членки е различна. В някои страни те се употребяват по-често, в други - по-рядко и в по-малки количества. Сред възможните обяснения за това е, че една част от държавите-членки, до приемането на този регламент, имат свое национално рестриктивно  по отношение на Е-тата законодателство и част от сега разрешените Е-та са били забранени за употреба в тези европейски държави“, информира Мая Манолова.

 

Тя акцентира, че е необходим строг контрол, защото предвиденият в Регламента мониторинг не се прилага навсякъде.

 

„Това е проблем според нас и за Европейската комисия, за Генералната дирекция, а също така и Европейския орган за безопасност на храните, тъй като се очаква въвеждането на единни правила за контрол във всички държави-членки“, подчерта омбудсманът.

 

Мая Манолова допълни, че впечатлението на гражданите е, че като цяло темата се неглижира, а въпросът за контрола върху добавките в храните е подценяван в целия

Европейски съюз.

 

Общественият защитник представи двама младежи – Венелин Чакалов и Александър Чаушев от езикова гимназия „Иван Вазов“ в Смолян, които са създатели на впечатляващо безплатно мобилно приложение, което сканира етикетите на храни и информира хората за наличието на Е-та в продукта. 

 

Омбудсманът обърна внимание, че съществува сериозен обществен дебат за влиянието на добавките и на Е-тата в храните, които в определени количества се приемат за безвредни, но според български учени тяхното натрупване може да доведе до изменения в човешкия геном.

 

снимка: пресслужбата на омбудсмана

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари