Публикация

У нас са регистрирани 1160 серопозитивни


В България са регистрирани общо 1160 ХИВ серопозитивни лица. Заразените с вируса са в широки възрастови граници - от 17 до 68 години, съобщи Министерството на здравеопазването.

Броят на новорегистрираните е 51, като 60% от тях са на възраст от 17 до 29 години.

Лечението на ХИВ инфекцията у нас е безплатно и се осигурява от МЗ. На всички нуждаещи своевременно се осигурява антиретровирусна терапия, както и наблюдение на лечението.

В разкритите 5 сектора за лечение на СПИН - в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, към 1 май са наблюдавани общо 565 души, 336 от които получават антиретровирусна терапия.

С помощта на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария у нас е създаден 4-месечен резерв от антиретровирусни медикаменти, като целта е да не се допусне прекъсване на лечението на хора, живеещи с ХИВ/СПИН.

Със средства на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се подпомага дейността на 3 неправителствени организации, които предоставят психо-социална подкрепа за хора, инфектирани с ХИВ, техни близки и партньори.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН тази година се отбелязва на 16 май. По този повод в София и в 9 областни града се организират безплатни изследвания за ХИВ, дискусии с млади хора, засаждане на цветни лехи и запалване на свещички в знак на почит към паметта на жертвите на болестта.

Инициативите съвпадат с третия заключителен етап от Националната антиСПИН кампания, която се провежда под мотото „Бъди в час!”. Всеки, който желае, може да се присъедини или да запали свещичка на прозореца на дома си в памет на починалите от СПИН и в знак на съпричастност с този световен проблем на 16 май (неделя) от 20:00 часа.

От началото на епидемията ХИВ е отнел живота на над 25 милиона души, близо 33 милиона по света живеят с този вирус. От тях над 5 милиона са на възраст между 15 и 24 години, а над 2 милиона са деца.

Коментари