Публикация

Житният режим пречиства организма

Познатият и като житна диета здравословен хранителен режим е съставен от учителя Петър Дънов и най-ефективно се прилага през февруари


Времето, в което може да се изчистите от токсините, натрупани през зимата

 

 

Житният режим е нещо повече от диета или вид постене, а цялостно пречистване на организма - както на тялото, така и на духа. За да бъде добър ефектът, препоръчително е да се спазва в продължение на десет дни. 

Преди да започнете режима  е необходимо непременно да сте в добро физическо здраве, да не сте болни от грип, вирусна инфекция или някакво неясно неразположение, изразяващо се в отпадналост. Ако се съмнявате, че здравословното ви състояние не е добро, непременно се консултирайте със специалист. Режимът не е подходящ за хора, които имат глутенова непоносимост.

Кога се започва житният режим?

Винаги през февруари, около три дни след пълнолунието, като е препоръчително първият ден да бъде сряда. Изборът на месец се базира на факта, че февруари е последният изцяло зимен месец . Детоксикацията на организма от натрупаните вредни вещества  е добре да бъде направено в края на зимата и пред прага на пролетта, когато големи трайни студове не предстоят.

 

Защо режимът е именно житен?

Учителят Петър Дънов казва по отношение на житото: 

Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва.

Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.

В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа.

Това е и причината в основата на здравословния очистващ режим да е житото .

Житото/ пшеницата за режима трябва да бъде:

 •  да не е преминавало през генно модифицираща обработка - препоръчително е да се използва био сорт или поне сорт, чийто произход ви е известен
 •  житото може да бъде заменено с други сортове, за които е сигурно, че не са подлагани на модификация като лимец, динкел, спелта, емер и камут.

Необходими продукти за един ден:

 

 •       100 грама жито (или други подходяши сортове) - съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота.
 •         3 ябълки (за сърцето)
 •        9 ореха (за мозъка)
 •       3 ч.л. мед (за кръвта)
 •       1 лимон

Житният режим в стъпки:

 1. Вечерта житото се измива добре, слага се в добре затворен термос и се залива с гореща вода.
 2. На първата сутрин преди да започнете „ритуала“ по хранене казвате молитвата: "Господи, допусни ме в лечебницата на природата за десет дни".
 3. Водата не се изхвърля, а се пие! - Сутрин на гладно водата се изпива с прибавени към нея мед и лимон. Смята се, че тази вода влияе лечебно и успокоително върху нервната система.
 4. 30 минути по-късно може да приемете първата доза жито. То трябва да е леко разпукнато, но не трябва да е напълно сварено. Когато разпределите дозите е хубаво да покриете оставащото количество хубаво. Ако го оставите непокрито, то ще се окисли и ще загуби своята хранителна стойност.

 

Не е необходимо всичките 10 дни да приемате житото заедно с орехите, ябълките и медът. Може да разпределите храната за ден, както ви е удобно и вкусно в рамките на деня. Ако ви е омръзнало жито с мед, то разнообразете като го ядете чисто, а си направите за десерт орехи с мед. Важно е да спазвате количествата, да се придържате към това меню и да пиете много чай и вода по време на режима. Препоръчително е да изпивате 2 чаши (трапезна или преварена) вода преди хранене.

 

 

Захранване:

 

ангелска супа - рецепта
позволено е да се добави и малко морков, а 
в по-късните дни и други зеленчуци и подправки

Най-важното от всяка диета е захранването и тук също не прави изключение. Ако искате да запазите резултатите и да не стресирате организма си, е много важно да се захраните. При житния режим това става с включването на т.нар. „ангелска супа“. Тя се приема на десетия ден от режима и ден след 10-дневния цикъл.  

 

Рецепта и необходими продукти за ангелска супа:

 • 1 л. и половина леко подсолена вода
 • 3 средно големи обелени картофа
 • Стрък магданоз, стар лук и праз лук - на вкус
 • Черен пипер на вкус     
 • Сваряват се с достатъчно вода и малко сол, но много малко, колкото да се овкуси. Не се добавя никаква мазнина.

При захранването се добавят и плодове и други прости растителни храни без подправки.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари