Публикация

Клиниката по детска кардиология към НКБ – със сериозен финансов проблем

Причината е ниските цени на клиничните пътеки и многото пациенти в тежко състояние


Всяка година в България се раждат над 500 деца с вродени сърдечни малформации. Единственото място в страната, където те могат да получат нужната помощ е Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница. Годишно там се правят 250 операции, 350 катетеризации, 100 интервенции. В клиниката се проследяват над 10 000 пациенти. Тя обаче изпитва сериозни финансови затруднения.

 

По думите на началника на клиниката проф. Анна Кънева през изминалата година загубите на лечебното заведение са за около 250 000 лв. Причините за това са комплексни. На първо място това е недофинансирането на терапевтичните пътеки в кардиологията. Според проф. Кънева цените на пътеките за сърдечна недостатъчност и хипоксия са направо смешни. Същевременно децата постъпват в клиниката в спешно състояние. Много често при тях се наблюдават различни усложнения, а понякога пациентите са и със съпътстващи заболявания. Всичко това удължава болничния престой на децата и използването на повече медикаменти, което води до повишаване на разходите. „Финансирането на една измислена стойност без оценка на спецификата на дейността и сложността, води до негативен финансов резултат“, коментира тя. Лекарят добави, че ако децата останат без лечение, 30% от тези пациенти ще загинат до края на първата година от живота си. Тя също така каза, че без клиниката децата няма да имат друга алтернатива за терапия, освен лечебните заведения в чужбина. Това обаче ще излезе много по-скъпо на нашата държава.

 

"Детската кардиология не може да се издържа сама“, заяви проф. Кънева. Тя добави, че е необходимо или да бъдат повишени цените на клиничните пътеки или лечението да бъде подпомагано по някакви държавни програми. „Това, което имаме като информация на ухо от преговорите за НРД 2018 г. е, че няма да има някаква промяна в цените на клиничните пътеки“, допълни лекарят.

 

Вродените сърдечни малформации са най-честите вродени аномалии. Тяхната честота е между 8 и 10 на 1000 живородени деца. Годишно в сета се раждат над 1 млн. Появата на малформациите е съчетание на генетична предразположеност и фактори от външната среда. Сред специфичните фактори, които оказват влияние върху формирането на сърдечно-съдовата система на плода по време на бременност са:

  • вирусни инфекции,
  • тютюнопушене,
  • прием на алкохол,
  • диабет на майката,
  • прием на медикаменти.

Коментари

Анонимен
8 фев 2018 11:34

Нали уж за 2018 г. има 420 млн. лв. повече за болнична помощ. Аз не съм чул с тия пари да се планира повишаване на цени на клинични пътеки. А явно тук е необходимо имненно това, за да се реши проблемът на Клиниката, А и на други клиники...Лошото е, че не виждаме и реакции от страна на УС на БЛС по такава важна тема. Впрочем интересен въпрос е дали хората в борда по тази специалност са направили някавкво предложение за увеличаване на цени на въпросните пътеки. Защото ако не са...кой име виновен тогава?

Има една единствена клиника в България, която се занимава с дефинитивно лечение на вродените сърд.пороци. Жалко е ако по повод на някакво си „недооценяване” на дейността и услугите,които предлага, да виждаме че върви към фалит. 250 хиляди за година са много пари и смятам че от министерството трябва да вземат отношение. За мен НКБ е институция и трябва да служи за пример, било то и във финансов аспект.

Как да ви помогнем дайте идея

Петър  Галев
7 фев 2018 16:27

Отдавна е известно, че много от дейностите в педиатрията са подценени, но това най-ярко се проявява в клиниките, в които се приемат, диагностицират и лекуват деца с тежки заболявания и в критично състояние. Дано не се стигне до пълен отлив на специалисти в болничните педиатрични структури и тогава властите да се сетят, че е нужна драстична промяна не просто във финансирането, а в отношението на държавата към медицинската грижа за най-малките. Чест прави на педиатричната кардиологична клиника в НКБ, че все още успява да работи на високо ниво. Но не е ясно дали това ще може да продължи дълго...