Публикация

ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Поради липса на постоянно действаща Национална програма за профилактика на рака на дебелото черво, ние в „Хирургичен Център Матев” – Стара Загора се опитваме да запълним тази празнота.


 

Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и лекува в ранен стадий. Работим с всички български граждани от цялата страна. Открит в първи стадий, ракът на дебелото черво се излекува успешно в 90% от случаите. 

Ние сме един от първите скрининг центрове в България. Сертифицирани сме от Регионална Здравна Инспекция за осъществяване на дейността по профилактика и диагностика на онкологични заболявания. „Хирургичен Център Матев” - Стара Загора не работи със здравната каса. Издават се всички необходими документи за пациенти с допълнително здравно осигуряване. 

Лекарите, работещи по програмата за онкологична профилактика си партнират с водещи международно известни специалисти от Високотехнологична болница в Стара Загора. При откриване на рак на дебелото черво, пациентите имат възможността за бъдат лекувани съгласно най-високите стандарти за лечение на това заболяване. 
 

ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ - НЕИНВАЗИВНО ИЗСЛЕДВАНЕ С ФЕКАЛНА ПРОБА

 

 

ТЕСТ ЗА ОКУЛТНО КЪРВЕНЕ / FOBT SCREENING/

 


На всички мъже и жени над 50 години е препоръчително да си извършват тест за профилактика на рака на дебелото черво чрез фекален тест за скрито кървене. Оплакванията при рак варират и не всеки човек има симптоми. Изследвания показват, че смъртността от рак на дебелото черво може да бъде намалена с 16% при тези, които си извършват този тест в сравнение с останалите хора. 

Целта е заболяването да се открие рано, когато шансът за пълно излекуване е най-голям. Тестът може да бъде извършен на място, или фекалната проба да бъде изпратена с куриер. / за въпроси тел: 0700 14010/. Това е тест за невидимо кървене, като положителен тест не означава наличие на рак, но изисква допълнително изследване. 

Около 98% ще имат нормален резултат. При тях тестът е отново наложителен след една година. Двама от сто изследвани ще имат положителен тест за скрито кървене. Те ще бъдат поканени за консултация и евентуално за колоноскопия. 

След положителен тест и колоноскопия: при 4 от 10 пациенти ще имат нормален резултат, при 5 от 10 пациенти ще се открие полип, при 1 от 10 пациенти ще се открие рак на дебелото черво. Използваме само тестове на имунологичен принцип, т.е. не се изисква спазване на бяла диета! 

Тестът може да бъде извършен в Стара Загора или фекалната проба да бъде изпратена с куриер. / за въпроси тел: 0700 14010/. Цена 20 лв. Получаване на резултати по мейл или SMS. Заплащане с наложен платеж при получаване на пробата. 
 

ВТОРА ВЪЗМОЖНОСТ - НЕИНВАЗИВЕН ТЕСТ С ФЕКАЛНА ПРOБА


М2-PK ТЕСТ – ТЕСТ ЗА ОТКРИВАНЕ НА РАК И ПОЛИПИ НА ЧЕРВАТА.


M2-PK /пируват киназа/ тест е скринингов метод със специфичност 91% за поставяне на ранна диагноза на безсимптомни хора с рак на дебелото черво или доброкачествени полипи чрез доказване на ензима M2-PK във фекалиите. Представлява тест само за професионална (от медицинско лице) употреба. Резултатът от теста не се влияе от приема на каквато и да било храна и съответно никакви ограничения в диетичния режим не са необходими преди взимането на материал от изпражненията. 

Тестът не измерва кръвта в изпражненията, а разпознава ензимът M2-PK (M2-пируват киназа), който се проявява при ракови заболявания. - M2-PK Quick тест може да разпознае кървящи и некървящи полипи и тумори и има значително по-висока чувствителност в сравнение със стандартните тестове за окултни кръвоизливи FOBT в изпражненията. 

Тестът може да бъде извършен в Стара Загора или фекалната проба да бъде изпратена с куриер. / за въпроси тел: 0700 14010/. Цена 70 лв. Получаване на резултати по мейл или SMS. Заплащане с наложен платеж при получаване на пробата. 

Не се колебайте да се информирате допълнително от медицински специалист Теодора Ковачева на тел: 0700 140 10 или 0888395060

 

 ТРЕТА ВЪЗМОЖНОСТ - ИНВАЗИВНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЛЯВАТА ПОЛОВИНА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО


ГЪВКАВА СИГМОИДОСКОПИЯ ЗА СКРИНИНГ НА РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО


Извършването на сигмоидоскопия увеличава шанса за откриване на безсимптомно протичащо заболяване. Най-често това са полипи на дебелото черво, които, ако не се открият навреме, нарастват и се израждат раково. При полипи над 4 см вероятността за злокачествено израждане е 40%. При пациенти с профилактика, започнала на 55 години чрез ежегодна сигмоидоскопия, вероятността да се разболеят от рак намалява с 25%. Смъртносттта от рак на дебелото черво може да се намали с 30% в резултат на изследване на всички застрашени, според медицинските проучвания. 

Профилктика чрез сигмоидоскопия - за кого

Всички мъже и жени, навършили 55 години. Можете да планирате посещение в удобен за Вас момент през годината. При желания от Ваша страна можем да Ви напомняме ежегодно за наближаване на необходимата профилактика. 

Не е необходимо да представяте направление от лекар. Предварително запазете час. Напълно безболезнено изследване. Не изисква упойка. Извършва се от Д-р Атанас Матев. Необходима е предварителна подготовка / от предният ден/ за изпразване на дебело черво. Не изисква престой. Продължителност 5-15 мин. Без загуба на трудоспособност. Можете да шофирате веднага. 

Подготовка за ендоскопско изследване на дебелото черво: 

От аптеката си купувате два броя прахчета „Фортранс”. Подготовката започва около 12,00 часа в деня, преди изследването. Всяко прахче се разтваря съответно в един литър вода. Започва да се пие в 12 часа и до около 18 часа трябва да се изпие цялото количество течност (2 литра). В деня на изследването не се закусва. Може да се приемат сладки, бистри течности до 7 сутринта. 
За това как да се подготвите за изследване, не се колебайте да попитате на тел: 0700 140 10 
Цена на изследването сигмоидоскопия - 90 лева. 

 

ЧЕТВЪРТА ВЪЗМОЖНОСТ – ИНВАЗИВНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЦЯЛОТО ДЕБЕЛО ЧЕРВО С ОБЩА АНЕСТЕЗИЯ

                        
ТОТАЛНА КОЛОНОСКОПИЯ


Ако сте над 65 години и досега не сте се подлагал на изследване, това е най-подходящата за Вас профилактика. Изследване на цялото дебело черво. Извършва се с обща анестезия. Подготовката за изследване с Фортранс се извършва в дома в деня преди визитата. Това е най-точното изследване с възможност за отстраняване на полипи и вземане на биопсии. Времето на престой в „Хирургичен Център Матев” е около 4 часа. ( от 11 часа до 3 часа). Центърът разполага с четири легла за настаняване на пациенти. Цена на изследването колоноскопия- 190 лв. 

Алармиращи симптоми за рак на червото: 
- Кървене от ануса
- Промяна в ритъма на дефекация и/или диарийни изхождания, продължаващи повече от 4 седмици
- Опипваща се формация в дясната коремна половина, по хода на дебелото черво;
- Опипващ се тумор в ректума
- Анално кървене, при пациенти след 50-годишна възраст, без анални симптоми
- Необяснима желязодефицитна анемия
- Редукция на тегло


При поставяне на диагнозата над 85% от пациентите имат посочените симптоми, но само една трета от тях биват насочвани към специалист в незабавен порядък.

Не се колебайте да се информирате допълнително от медицински специалист Теодора Ковачева на тел: 0700 140 10 или 0888 395 060 

Профилактиката на рака на дебело черво спасява живот!
През 2014 година сме открили и доказали 31 нови случая на болестта!

Хирургичен център Матев, гр.Стара Загора ,ул. Цар Иван Асен Втори 115 

GPS координати: 42.426839, 25.622112

 

Не се колебайте да се информирате допълнително от медицински специалист Теодора Ковачева на тел: 0700 140 10 или +359 888 395 060.

За спешни случаи на тел: +359 888 375 060 отговаря Д-р Матев.

Коментари